El Barça, la Qatar Foundation i Lady Gaga

Quan, fa uns dies, el Barça va guanyar el Madrid, vaig escriure que “els clubs i les aficions són irremeiablement globals. Guanyar, jugar extraordinàriament bé a futbol o perdre els papers, ja no es queda a casa sinó que són fets que esdevenen espectacles globals”. Els culés ho han experimentat altra vegada amb el recent acord del Barça amb la Qatar Foundation -amb totes les contradiccions que això implica, com han posat de relleu prou comentaristes. Però el sentit de l’acord el va expressar millor que ningú el Gulf Times de l’11/12/2010, el diari de Qatar:

El Barça és més que un club de futbol. És una icona global

i, per tant, que ningú no s’enganyi,

No podem pensar en un millor soci global per ajudar a crear consciència dels valors i aspiracions de la Fundació de Qatar

I és que queda clar a hores d’ara l’existència de cultura de masses global, formada per icones del futbol, del cinema, de les sèries o de la música, amb llocs indispensables i best-sellers que, si més no, cal comprar (llegir és un altre tema). Potser caldria parlar de cultures globals, perquè hi ha molt probablement matisos regionals propis (penso, per exemple, en Bollywood). Però d’una manera o d’una altra, les culturals nacionals o de grup poca cosa poden fer en contra d’aquests fenòmens globals. Potser només cohabitar-hi (ja serà molt, sobretot en casos com el català) o fer-hi alguna aportació. L’aportació catalana és el Barça i, potser, la Sagrada Família.

Que ningú no s’ofengui per posar fets tant diversos en el mateix sac. En el mateix sac que potser podríem posar-hi Lady Gaga i Harry Potter. De Lady Gaga en parlaré properament.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s