Narcís d’Ametller i de Cabrera

Aquest any 2010 s’ha complert el bicentenari del naixement a Banyoles de Narcís d’Ametller i de Cabrera, un propietari i militar que va ser diputat per Girona a les Corts espanyoles en 1841-43 i 1854-56, i per Balears en 1858-62, a més de senador per Lleida en 1872-73.

D’Ametller va ser d’aquells personatges prou benestants que van lluitar per ampliar els estrets marges de l’estat liberal espanyol del segle XIX i, a banda de la seva activitat com a diputat, va participar en les insurreccions tant pròpies d’aquell segle. Ascendit de forma força fulgurant gràcies a la seva participació a la guerra carlina de 1833-40, la seva insurrecció més coneguda és la participació que va tenir a la Jamància -la revolta de 1843 que pretenia coses com ara garantir la llibertat religiosa i d’impremta o limitar l’activitat de l’exèrcit a la defensa exterior i no pas a la política interior. Derrotat el 1844, hagué de marxar a un exili del qual no en tornaria fins el 1852.

Narcís d’Ametller moriria a la seva Banyoles natal el 1877 sense haver aconseguit veure acomplerts els projectes polítics que defensava el 1843.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s