La història de Catalunya, plató de cinema

El cinema o les sèries de televisió han transformat molts llocs de la geografia americana en llocs fonamentals de la nostra imaginació: Manhattan, el pont de San Francisco, Chicago, … I molts esdeveniments de la història americana i mundial han passat a formar part del nostre imaginari pel mateix procediment: la segona guerra mundial, el Far West, l’època dels gàngsters, la Gran Depressió … Molt sovint, qui ha vist aquestes pel·lícules no sap, ni molt menys, més història. Però ja sigui a través de la recreació de fets reals o situant històries imaginàries en moments diversos del temps, alguna cosa històrica passa a formar part de l’espectador/a.

La història de Catalunya, per descomptat, no ha passat pel mateix procés, però en tenim alguns exemples. La sèrie Serrallonga, La Punyalada de Marià Vayreda portada al cinema per Jordi Grau, o la més recent Bruc. De cadascuna en podríem fer una valoració pròpia, però de produccions com aquestes en queda quelcom de fonamental: la història com a plató de cinema que ens pot aportar coneixements, referents, o, potser, curiositat. I, de qualsevol manera, escenaris immillorables per a fer volar la imaginació.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s