Gabriel Cardona

Aquest dimecres 5 de gener ha mort a Barcelona, a l’edat de 72 anys, el militar i historiador Gabriel Cardona, que va ser també un dels fundadors de la Unió Militar Democràtica. La UMD va ser una organització d’oficials creada el 1974 per ajudar a estendre dins l’Exèrcit espanyol les idees democràtiques a les acaballes del franquisme.

Cardona va publicar obres com El poder militar en la España contemporánea hasta la guerra civil (1983), El problema militar en España (1990), A golpes de sable. Los grandes militares que han marcado la historia de España (2008), o, en català, Crònica dels militars catalans. L’aposta republicana (2006). Una preocupació constant al llarg de la seva obra va ser estudiar el paper de l’exèrcit en la societat espanyola:

La derrota de l’exèrcit espanyol a Cuba i a Filipines (1898) posà en evidència la seva incapacitat davant els conflictes internacionals. A partir d’aleshores, els militars desenvoluparen, cada cop més, la voluntat d’intervencionisme i d’arbitratge interior que havien il·luminat els pronunciaments del segle XIX. La institució, sense capacitat per a una guerra moderna, va esdevenir un poder burocràtic i policial (Gabriel Cardona, “El poder militar a Espanya, 1898-1975”,L’Avenç, 55, 1982)

Arran de la seva mort s’ha anunciat la publicació de Las torres del honor, una obra sobre el 23-F

 

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s