El comte Arnau, un Mataplana?

El conte que Víctor Balaguer va enginyar-se al voltant de les relacions entre el comte Arnau i l’abadessa Adelaisa va topar amb un apassionat contendent: Mn. Pau Parassols i Pi, arxiver durant molts anys del monestir de Sant Joan de les Abadesses, que va contraatacar amb la seva versió de la història, construïnt un altre dels grans elements que han forjat la llegenda del comte Arnau a l’època contemporània.

Amb la seva versió Mn. Parassols va voler demostrar l’absoluta impossibilitat de les relacions entre el comte Arnau i l’abadessa, i salvava, així, l’honor de les monges de Sant Joan -enfrontant-se, alhora, a tots els que d’una manera o d’altra donaven per fet que el monestir femení s’havia clausurat per la conducta immoral de les monges. Si l’abadessa Adelaisa va viure al segle X, el comte Arnau era un personatge plenament històric que va viure molts segles després. Efectivament, Mn. Parassols va identificar el comte Arnau amb un noble, comte de Pallars i senyor de Mataplana, que hauria anul·lat les exempcions de mals usos sobre els pagesos que havia instaurat un dels seus avant-passats. Com a fruit d’això, la seva mala fama hauria estat immensa i d’aquí la balada. El “comte Arnau” seria, així, Arnau, comte de Pallars i baró de Mataplana, casat amb Elvira de Ferrándiz, i que hauria mort combatent a Sardenya el juliol de 1355. Visquent al segle XIV era un impossible que hagués tingut per amant a Adelaisa, abadessa de Sant Joan de les Abadesses.

Fixeu-vos que de tot plegat, el que retindrà sobretot la història, és que el comte Arnau era un Mataplana, les restes del castell dels quals encara es poden visitar. Arnau quedava, així, fermament relacionat amb la història i no només amb la literatura. Fermament?

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s