Geografia del comte Arnau: el castell de Mataplana

Ja hem vist que Josep Romeu, l’autor de l’únic estudi seriós sobre la llegenda i la cançó del Comte Arnau, negava rotundament que Arnau fos un Mataplana, com havia afirmat Mn. Parassols. Però les obres d’aquest no han passat en va i ara ja és un tòpic prendre el castell dels Mataplana, situat al municipi de Gombrèn, com el castell del Comte Arnau. De fet, l’arrelament de la cançó i de la llegenda en aquesta zona geogràfica feia gairebé inevitable la identificació. Si aquell era el territori del Comte Arnau, aquells havia de ser el castell del Comte Arnau.

castell_dels_mataplana.JPG

Les runes del castell de Mataplana; al fons la capella de Sant Joan (foto GB)

Era en aquest castell on el comte s’apareixia a la seva esposa. El castell es troba ara derruït, si bé s’hi han fet obres de consolidació i va ser excavat a partir de 1986 (podeu veure els informes d’excavació al calaix, del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació – Direcció General del Patrimoni Cultural i Direcció General de Cooperació Cultural). Una exposició que inclou els resultats de les excavacions es pot veure al Museu del Comte Arnau, de Gombrèn (i web municipal), de visita imprescindible. Per veure el castell, cal apuntar-se a una visita guiada, que es realitzen en el mar del programa Terra de comtes i abats.

P1100323_castell dels mataplana.JPG

Al capdavall de l'escala trobareu l'arjant (foto GB)

I si us apropeu a sota l’escala i hi veiu una petita estructura que podria ser la d’un petit armari encastat a la paret, recordeu que quan el comte Arnau pregunta a la seva muller per què no casa les filles, aquesta li respon que no té diners per al dot, i el comte li respon que

Al capdavall de l’escala, – trobareu l’arjant

Poseu-hi, això sí, una mica d’imaginació

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Geografia del comte Arnau: el castell de Mataplana

  1. Martí ha dit:

    Molt interessant aquesta entrada… Us deixo un enllaç a la Llegenda del Comte Arnau

    Salut i felicitats per la pàgina!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s