Les escales del Santuari de Montgrony

El Santuari de Montgrony,construït al segle XVII, està situat al terme municipal de Gombrèn, a vora 1.400 metres d’altitud. En arribar-hi, es troba primer l’hostatgeria-restaurant; tot seguit cal prendre unes escales excavades a la roca per accedir, una mica més amunt, a la capella de la Verge, excavada en part a la roca. La Verge és una de les marededéus trobades, si bé la imatge actual és una reproducció. Prenent el segon tram d’escales s’arriba al Pla de Sant Pere, on trobarem l’església romànica de Sant Pere de Montgrony, del segle XII.

P1100337_montgrony.JPG

Les escales, i, al fons, la capella (foto GB)

Els dos trams d’escales els hauria manat construir el comte Arnau (per les que trepitjareu hi han passat  successives restauracions, una de les quals, i fonamental, fou a finals del segle XIX). Com que la tasca de construcció era molt dura, el comte hauria promès als treballadors una mesura de blat per cadascuna que traguessin de pedra, però una vegada acabada la feina no hauria complert la seva promesa. Segons les versions més vives encara a mitjans segle XX, l’incompliment vindria del fet que la promesa era de mesures curulles i les hauria donat rases -o sigui, enlloc de donar-les plenes a vessar, les hauria donat ben justes. Altres versions asseguraven que hauria barrejat el blat amb pedres. Altres versions deien que el mateix hauria passat amb la construcció de la capella i del mateix santuari.

D’una manera o d’una altra, l’estafa hauria sigut la causa de la condemna eterna del comte. D’aquí que el vers que explica a la cançó la causa de la condemna

Per pagar mal les soldades

Tingui dues interessants variants, documentades a Gombrèn:

Per mesures mal rasades

Per mesures mal mesurades

Per a tot això, és imprescindible el llibre de Josep Romeu, ja citat.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s