Biografies

Rellegeixo aquests dies el pròleg que Isabel Burdiel, professora de la Universitat de València, va fer al llibre, editat per ella mateixa i per Manuel Pérez Ledesma, Liberales, agitadores y conspiradores, un recull de biografies sobre personatges, masculins i femenins, del primer liberalisme.

Burdiel hi planteja com fer biografies i, sobretot, què aporta la biografia -aquest gènere “endimoniat” i poc valorat historiogràficament- a la història. Perquè la gran qüestió de la biografia ha estat, i continua essent, el de les relacions entre individu i societat, entre espai públic i espai privat, entre allò general i allò particular. Rebutjar la biografia com a quelcom merament individual o usar-la com a reflex d’allò general han sigut temptacions ben freqüents. Però es pot i cal anar més enllà.

Cultivar la biografia pot ajudar a explicar el

potencial dinámico y transgresor del individualismo frente a la autoridad paralizante de las convenciones sociales colectivas disfrazadas, hoy como siempre, de sentido común, de ciencia o, incluso, de moral (p.39)

Pot ajudar a explicar, per tant, hi afegeixo jo, els múltiples mecanismes que tenen o han tingut els individus per adaptar-se a una societat concreta, intentant no trencar les seves convencions. Pot ajudar a trencar la linealitat de la història, perquè molt sovint en una mateixa vida coincideixen posicions socials diverses i contradictòries, actituds canviants davant els fets i les institucions polítiques, valoracions diferents al llarg del temps d’un mateix temps.

I al capdavall, retornant a Burdiel, una biografia ens acosta a la individualitat de cadascú, aquest espai que la història del segle XIX va abandonar en mans de la novel·la i que no és sinó la vida mateixa.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s