Retrats a mitja tinta

Retrats a mitja tinta és el títol suggerent del volum 25 de la col·lecció Josep Pla, editada per la Diputació de Girona , i que dirigeix amb encert Lluís Muntada. Retrats a mitja tinta aplega textos breus de Narcís-Jordi Aragó. Breus però meditats apunts sobre personatges gironins, o sobre persontatges catalans i d’arreu que hagin tingut alguna vinculació amb les comarques gironines o que, havent-hi passat encara que fos fugaçment, hagin deixat alguna empremta de les nostres comarques a la seva obra -i, al revés, havent plasmat Girona a la seva obra, aquesta hagi acabat per influir sobre la realitat.

No són com deia, aquests textos, biografies, ni ho volen ser. Són notes sobre algun aspecte rellevant del personatge, sobre algun moment fonamental, sobre aquell punt de contacte que l’autor o l’autora (d’aquestes, força menys que d’autors) va tenir amb les comarques gironines. Un punt de contacte, però, que per veloç que fos ens convida a la reflexió, a la lectura sencera de l’obra esmentada o a la visita inmediata de l’indret evocat.

Només algun exemple.

Javier de Winthuysen, autor de Jardines clásicos de España, que acabada la Guerra Civil visita Banyoles com a inspector general de Jardins Artístics i Paratges Pintorescos d’Espanya i s’enamora de l’estany. “Lo mejor que puede hacerse con la Naturaleza es no tocarla”, escriurà amb certa exageració però amb una fermesa que tothom hauria de rellegir abans de fer segons quines obres.

El poema “Silenci” de Miquel de Palol, escrit als seixantes del segle XX sense esperança de ser publicat.

Un puny clos, insepult sobre la terra, / és l’únic reste del combat d’ahir. / (…) / Solcs de metralla han esqueixat els núvols, / i un sol convalescent torna a lluir

L’evocació de Josep M. Capdevila, d’El Matí, l’editorial Barcino i la Paraula Cristiana. L’exili i el retorn tardà a Catalunya. “El centenari del seu naixement -escrivia Aragó el 1992- és un moment oportú per recordar aquesta figura capdal d’un tram de la nostra història”.

La llista de personatges evocats és llarga. Josep Pla, Salvador Espriu, Jaume Vicens, Federico García Lorca, Ava Gardner. Imprescindible.

Narcís Jordi-Aragó, Retrats a mitja tinta, Girona, Diputació de Girona, 2011 (Col·lecció Josep Pla, 25)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada ha esta publicada en Bloc. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s