19 de setembre de 1809

Amb aquest títol he escrit un article sobre el “gran dia de Girona” que ha aparegut al catàleg editat en ocasió de la instal·lació a Girona del quadre El gran dia de Girona i l’exposició paralel·la que, sobre el seu autor, Ramon Martí i Alsina, hi ha instal·lada al Museu d’Art de Girona.

El catàleg ha estat coordinat per M. Lluïsa Faxedas, professora d’història de l’art a la Universitat de Girona, i inclou articles sobre l’artista, la seva obra, la pintura d’història i de batalles i, és clar, sobre l’enorme quadre El gran dia de Girona. El meu article, per una banda, reconstrueix els fets històrics del 19 de setembre de 1809 en què es va produir el gran assalt d’infanteria a Girona, en el context dels setge imperial de 1809. Per l’altra, compara aquesta reconstrucció dels fets amb la visió que Ramon Martí i Alsina proporciona en el seu quadre, concloent que aquesta era una visió mítica que volia lloar els fets més que reproduir-los tal com van ser.

Els continguts de l’article, i més, s’expliquen sobre el terreny en les visites guiades del Museu d’Art de Girona que porten per títol “El Gran dia de Girona, història i mite”, i que hem portat a terme el professor d’història de l’art de la UdG David Vivó i jo mateix (de les quals el proper 7 de maig n’hi ha una).

Referència completa de l’article: Genís Barnosell, “19 de setembre de 1809”, dins Ramon Martí Alsina. El gran dia de Girona. Anatomia d’un quadre, Girona / Barcelona, Museu d’Art de Girona, MNAC, 2010, pp.98-109 (i pp. 270-274 i 341-346 per a les versions completes castellana i anglesa)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s