Commemoració a Girona dels 300 anys de la Guerra de Successió

Llegeixo a la pàgina web d’Òmnium Cultural:

El dissabte 18 de juny Girona commemora els 300 anys de la caiguda de la ciutat (14/01/1711) en mans de les tropes borbòniques i ho fa en el marc de la campanya ‘300 anys. Caminant cap al futur’. La Federació Llull organitza des del 2007, la campanya en què commemora els 300 anys de la Guerra de Successió. Des d’Almansa (2007) fins a Barcelona (2014), la campanya recorre any rera any una ciutat catalana, i a partir d’actes oberts a tothom, rememora aquells fets claus de la història de Catalunya i dels Països Catalans.

La Guerra de Successió va significar l’inici d’una època on els drets històrics, lingüístics i polítics de Catalunya, les Illes i el País Valencià van quedar sotmesos a les decisions d’un poder central espanyol comandat per la dinastia reial borbònica. Els actes tenen per objectiu mostrar la unitat dels territoris que formen els anomenats Països Catalans, així com reivindicar un model social, lingüístic, cultural i polític pels mateixos que garanteixi la pervivència dels trets culturals i nacionals comuns.

Vegeu programa d’actes amb les activitats obertes a tothom. Pel dinar és necessari comprar tiquet.

10.30h – Visita històrica pel barri vell amb referències a la Guerra de Successió i al Setge de Girona. Cul de la Lleona.

Recorre el casc antic de la ciutat amb una explicació històrica dels diversos setges que la ciutat ha patit al llarg de la seva història i fent especial esment al que va patir a finals de 1710 i principis de 1711 que va acabar amb la caiguda de la ciutat en mans de les tropes borbòniques.

El recorregut s’iniciarà al Cul de la Lleona i recorrerà indrets tant històrics de la ciutat de Girona com Carrer Ballesteries, la Catedral, la Universitat de Girona, el carrer de la Força, la Plaça del Vi o la Murall.

11.30h – Desfilada de Miquelets. Pont de Pedra.

Desfilada, salves i altres elements de decoració pels carrers de Girona a càrrec dels Miquelets de Catalunya. Actuacions pels carrers cèntrics de Girona al llarg del matí

12.30h – Acte Institucional. Auditori Josep Irla

A l’Auditori Josep Irla de la Generalitat de Catalunya a Girona. Acte de benvinguda presidit per l’Alcalde de la ciutat amb presència institucional diversa i que compti també amb la participació de bona part de la societat civil gironina.

Intervenció, entre d’altres, dels tres presidents de la Federació Llull (Eliseu Climent -ACPV-, Jaume Mateu -Obra Cultural Balear- i Muriel Casals -Òmnium Cultural-)

14.00h- Dinar popular. Jardins de les Pedreres

Dinar de germanor al Parc de les Pedreres amb els assistents d’arreu del país. Menú: Arròs de mar i muntanya, pollastre a l’ast, postres, pa, vi, aigua i cafè. Els preus són 11 euros per socis i sòcies i 15 euros per no socis i no sòcies.

Tota la informació aquí.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s