150 anys de la Guerra Civil americana (2): una guerra total antiesclavista

La “Guerra Civil Americana”, nom amb què es coneix avui en general la guerra de secessió dels EUA de 1861-65, va tenir un marcat caràcter anti-esclavista. Aquesta qüestió, habitual en les explicacions clàssiques de la guerra i menystinguda a vegades en explicacions més recents, ha tornat a ser revaloritzada, no només des d’un punt de vista de la importància de la política i les mentalitats, sinó també des del punt de vista de les estratègies militars.

Una vegada els generals de la Unió es van adonar que la guerra seria llarga i es van adonar de la potència del Sud, la lluita contra l’esclavitud es va tornar també una qüestió d’estratègia militar. La guerra va esdevenir, així, una guerra total antiesclavista: una guerra en la qual una de les estratègies era destruir la base econòmica del contrincant. Destruir l’esclavitud va esdevenir un objectiu de guerra, una manera de soscavar la capacitat econòmica del Sud.

L’alliberament dels esclaus va donar compte, doncs, de la profunditat d’aquesta qüestió. El fracàs posterior de la “reconstrucció radical del Sud”, va donar compte dels seus límits, pel que fa, no a l’alliberament estricte, però sí pel que fa a la voluntat d’acabar amb les diverses formes de marginació de la població negra. Del fracàs d’aquesta reconstrucció radical, en parlarem un altre dia.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s