Els avalots anglesos de 2011

“Riots” (avalot, disturbis), “mob” (multitud, turba), … La recent onada d’avalots que ha tingut lloc a Anglaterra ha tornat a portar a les portades dels mitjans de comunicació paraules ben conegudes dels estudiosos de la història social britànica. I és que els historiadors tenim prou coses a dir sobre aquests fenòmens que sembla que han tornat a convertir-se en prou habituals en el passat recent, també al món occidental: Los Angeles, 1992; París, 2005 (vegeu-ne una llista).

Els historiadors hem après dues coses fonamentals sobre els avalots al llarg de la història.

La primera, que si bé els fenòmens dits de massa (aquells en què l’individu es dissol en la “massa” i acaba fent coses que no faria a nivell individual) són una part de l’explicació, en general els participants en aquesta mena d’actes comparteixen una sèrie de codis de comportament que dónen coherència a la seva acció, i que, per descomptat, no els justifiquen, però sí que expliquen perquè fan una cosa i no una altra. El cas d’estudi (i de debat) més conegut és, segurament, “l’economia moral de la multitud” de l’Anglaterra del segle XVIII que va estudiar E.P.Thompson.

La segona, que a causa d’aquest fet, les explicacions estrictament materialistes -aquelles que expliquen els fets per l’atur, la misèria o quelcom semblant- són absolutament insuficients. No n’hi ha prou de saber, efectivament, si una població té més o menys necessitats materials per saber com actua. Perquè la manca de feina es converteix en passivitat, en un atac contra les autoritats o en delinqüència habitual (o perquè hi ha avalots amb percentatges d’atur relativament baixos i no n’hi ha en llocs en què són més alts), és, precisament, el que ha de ser explicat.

Amb aquestes precaucions mínimes, mirarem de parlar una mica dels avalots anglesos del 2011

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s