Qui era Mark Duggan?. L’esclat dels avalots anglesos de 2011

Sembla clar que l’element que va fer esclatar els avalots anglesos de 2011 va ser la mort de Mark Duggan el passat dijous 4 d’agost a mans de la policia. Des d’aleshores, s’han donatversions contradictòries del mort. Molts mitjans de comunicació, inclosos molts de catalans, l’han descrit simplement com un “jove”. Alguns mitjans anglesos, a partir de fonts policials no especificades, el van descriure deseguida com a membre d’una banda -en informacions denunciades per alguns com a intoxicació policial. També es va afirmar que va ser ell el que va disparar primer contra la policia. Ara és clar que ell no va disparar i la família sempre ha negat que fos membre d’una banda. Un amic va descriure el seu cercle d’amistats com a tightly knit group of friends (un grup molt unit d’amics).

Un altre mitjà de comunicació, The Guardian, va buscar altres fonts: va escrutar el facebook del mort i, a través de la seva informació i del diari The Voice -majoritari entre la comunitat negra- va crear el perfil següent: Duggan, de 29 anys, seria creador i impulsor d’una banda embolicada en el tràfic de drogues (en aquest sentit, el cercle unit d’amics seria un bon eufemisme). En el seu facebook hi van trobar una foto al volant d’un cotxe esportiu de color groc. La seva mort es va produir a mans d’un grup especial de la policia que investigava temes d’armes de foc entre la comunitat negra. En la seva possessió s’hauria trobat una arma de fogueig (per alguns, no sé si és possible tècnicament, manipulada per fer foc real). Amb la seva blackberry va enviar, 15 minuts abans de morir, un missatge que alertava els seus amics de la presència de policia a l’àrea. Queda clar que ell no va disparar.

Llegiu-ne el perfil a The Guardian.

Si aquestes eren les característiques d’aquest veí de Tottenham i aquestes les circumstàncies de la seva mort, no s’ha acabat d’aclarir com van començar els avalots. També són diverses les interpretacions que se’n fan. En parlarem més endavant.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s