avalots anglesos: comunitats fracturades (sobre el per què, 2)

Lluny de representar la resposta d’una comunitat a l’adversitat econòmica, els aldarulls de Londres mostren les profundes fractures existents dintre dels barris perifèrics de la capital britànica.

La mort d’algun membre de la comunitat és un element recurrent en els esclats d’aldarulls en el món occidental recent. A Tottenham, però, la mort de Duggan només va congregar una reduïda manifestació que tenia, segons les fonts, entre 30 i 300 assistents: en tot cas, més aviat pocs, fet que demostra que la població que es va sentir agreujada per la seva mort va ser escassa.

Congregada la manifestació davant d’una comissaria de policia, van començar els aldarulls, amb el llençament d’objectes contra la policia. La seqüència dels fets fa pensar en alguna mena de preparació, no necessàriament lligada a la família (que va criticar la violència), però sí possiblement a les bandes de Tottenham. A partir d’aquí la violència va créixer i es va estendre, ajudada molt probablement per la lentitud de la reacció policial -que es va trobar amb les principals autoritats i molts policies de vacances i amb la cúpula policial atrapada en els escàndols de les escoltes. És molt possible que a mesura que els aldarulls s’estenien impliquessin gent provinent de sectors socials diversos i amb finalitats diverses: des de la “protesta” de les bandes, a la criminalitat estricta o a la “diversió” violenta, passant per una protesta social “primitiva” (com un entrevistat per la BBC que afirmava que era la seva manera de protestar pel fet de trobar-se sense feina).

Hi ha encara molts elements per aclarir, com la composició social dels participants i si vivien o no en els llocs on protagonitzaren els aldarulls (The Guardian està dedicant esforços a aclarir aquests punts). És fonamental, en aquest sentit, aclarir l’abast de la solidaritat que els aldarulls van aplegar (The Times, per exemple, es preguntava emfàticament on eren els pares dels que participaven en els aldarulls).

És clar, però, que més que una resposta massiva de les comunitats marginades contra la crisi, el que han revelat els aldarulls ha estat la magnitud de les fractures socials d’aquestes comunitats. Els indicis són clars.

Ja he comentat els pocs assistents a la manifestació de protesta contra la mort de Duggan.

Quan el mayor de Londres va visitar un dels barris més afectats. Clapham Junction, es va trobar una severa crítica per part de residents en el barri que li reclamaven més policia:

A woman interrupted, saying: “You talk about robust policing. What does that actually mean?”

“Tonight, we are going to have huge numbers of police on the streets,” Johnson replied.

“But where were they?” shouted another woman. “By 5pm, we knew they were going to hit. I was in my salon when a brick came through the window, and no one was there to defend me.” (The Guardian, 9/8)

La violència desplegada contra cotxes, habitatges i contra establiments comercials mostra, en fi, que els avalotadors, lluny de sentir-se solidaris de tots els veïns dels barris afectats, desplegaven la seva fúria contra molts dels veïns d’aquests barris, propietaris o treballadors de les vivendes o negocis afectats. Entre aquests tant hi ha havia petits negocis com franquícies de grans cadenes comercials, tant establiments acabats d’arribar als barris com d’altres de ben arrelats allà. No es veu per enlloc la resposta d’una sola comunitat contra els “estranys”. Al revés, molts dels veïns dels barris també eren “estranys” als ulls del avalotadors.

I, finalment, és clar, hi ha els morts. En parlaré en el proper post.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s