Els morts dels avalots anglesos de 2011

S’ha parlat molt de la mort de Mark Duggan, que va encendre els avalots, i més aviat poc dels 5 morts que aquests van provocar. Un era un home de 26 anys que va morir d’un tret en circumstàncies poc aclarides. Un altre va ser Richard Mannington Bowes, un home blanc de 68 anys que va ser deixat en coma d’una pallissa quan va retreure a uns participants en uns avalots el que estaven fent (en algunes informacions es diu, a més, que intentava apagar un foc provocat pels aldarulls). Va morir poc després.

Finalment, hi ha els casos de Haroon Jahan (21 anys), Shazar Ali (30) i Abdul Musavir (31 anys), tres musulmans que van ser atropellats intencionadament per un conductor afro-caribeny amb resultat de mort. Formaven part d’un grup d’unes 40 persones, familiars i amics, vinculats a un conjunt de negocis familiars d’origen asiàtic que es van reunir per intentar evitar el saqueig del seu barri. Segons declaracions del seu entorn, aquest intent d’autodefensa venia donat per l’abandonament absolut en què les autoritats tenen el barri i en aquestes declaracions es veu clarament la tensió racial que es viu en aquests barris:

Ningú ens presta atenció a nosaltres, ja que els asiàtics – i amb això em refereixo als musulmans, sikhs i hindús – no causen problemes”, va dir Zulkfar. “Un home negre és assassinat i hi ha disturbis al Regne Unit. Tres asiàtics estan morts i aquí no es veu cap MP. És per això que  anomenem aquest lloc el Triangle de les Bermudes

(…)

Si estiguéssim parlant de la mort de tres dones blanques de Harborne [un elegant suburbi de Birmingham], llavors hi hauria un escàndol nacional, va dir Azam (…) Però no passa res, ja que som nosaltres

La violència, doncs, no es va dirigir ni molt menys només cap a una policia percebuda com a  estranya, sinó que es va dirigir també contra les mateixes comunitats afectades per la crisi: contra els béns, especialment, però també contra les persones. Per descomptat, no es pot acusar d’aquestes morts a tots els que van participar en els aldarulls, però sí que és clar que el clima general de violència les va afavorir, i que evidencien les profundes fractures que hi ha a l’interior d’aquests barris. Entre aquestes, cal dir que el racisme va ser molt probablement un dels components de la revolta, evidenciat també en la pallissa i robatori que va sofrir un estudiant asiàtic i que ha estat poc reportat pels mitjans de comunicació.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s