Els inicis de la Primavera àrab

La notícia que Mohamed Bouazizi, un venedor ambulant de fruites, s’havia immolat a Tuníssia el 17 de desembre de 2010 a causa de la pallissa i les vexacions sofertes a mans de la policia, va donar la volta al món. Els mitjans de comunicació occidentals es van esplaiar explicant els detalls de la corrupció tunissiana (de com els venedors es veien obligats a subornar els inspectors governamentals per evitar les multes), de la misèria de la família del mort (que mantenia ell sol amb el seu treball), de la manca de democràcia i de representativitat del país (ja que van ser inútils totes les queixes legals que va intentar), de la falta de perspectives dels joves (el mort era un informàtic!). Humiliat de viure a la misèria, es concloïa, havia optat per suicidir-se. I aquest havia estat l’inici de la “primavera àrab” –l’actual procés de protestes en favor de la democràcia que sacseja diversos països àrabs i que ha portat al bombardeig de Líbia per part de l’OTAN.

Els mitjans de comunicació havien construït, així, una narrativa amable a les orelles occidentals: la misèria i la corrupció com a fruit de la desesperació i la voluntat de democràcia com a arma contra la situació. Molts menys eren els mitjans de comunicació que destacaven que un element fonamental de la humiliació soferta pel jove era que qui l’havia pegat públicament no era un “inspector” sinó una “inspectora”, una dona. Ho explica perfectament Eugene Rogan (basant-se en fonts àrabs) a Los árabes. La reclamació de Bouazizi s’inicià, “dolido por la humillación de ver que una mujer le golpeaba en público –algo absolutamente inaceptable en la sociedad tunecina, de fuerte dominación masculina-”

(de la meva ressenya a L’Avenç)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s