Ha mort l'historiador Josep Termes

L’historiador Josep Termes ha mort aquesta matinada a l’edat de 75 anys. Termes va ser professor de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Universitat de Barcelona, i de la Universitat Pompeu Fabra, on el vaig tenir de professor a les classes de doctorat. Especialista en moviment obrer, que és el tema amb el qual em vaig doctorar, el llibre que més m’ha interessat sempre dels seus ha estat Anarquismo y sindicalismo en España: la Primera Internacional, 1864-1881 (1965), una recerca brillant sobre l’anarquisme del tercer quart del segle XIX que no es limitava a les discussions doctrinals (com feien les obres clàssiques del moviment obrer) sinó que s’obria a investigar l’estructura sindical del moment, fet que li feia descobrir una extensa xarxa de sindicats d’ofici que organitzaven la mobilització obrera d’aleshores.

A L’Avenç n.359 (juliol/agost 2010) vaig publicar una ressenya dels que hauran estat alguns dels seus darrers llibres: Història de combat (un recull de textos diversos escrits al llarg de la seva vida), el (Nou) resum d’història del catalanisme i La catalanitat obrera. La república catalana, l’Estatut de 1932 i el moviment obrer.  Deia allà:

em sembla fonamental la diferenciació que fa Josep Termes entre catalanitat i catalanisme i la datació d’aquest en un moment avançat el segle XIX -encara que a parer meu caldria posar èmfasi en l’especificitat històrica de les cultures polítiques del XIX i no interpretar-les tant en funció del que vindrà després. I igualment important em sembla, per a una explicació del sorgiment i consolidació del catalanisme, posar èmfasi, com fa Termes, en les suspicàcies i rebuigs amb què des de molt aviat són rebudes a la resta de l’estat tota mena de propostes catalanes.

i també

unes quantes i sucoses pàgines d’HdC desmenteixen rotundament que el temps present no sigui també territori de l’historiador. Hi podreu llegir, per tant, interessants articles que fan balanç de l’Estatut de 1979 o dels anys de govern Pujol, al costat de comentaris sobre la situació política actual. Bona part d’aquesta valoració apareix estretament relacionada amb la funció social que Termes atorga a l’historiador. Fent història de Catalunya i especialment dels seus mites -i entenent que “l’historiador no és ‘ningú’, és com el ram de ‘vetesifils’, és adir, té molt poc paper en la societat contemporània”-, “em sembla que ens flagel·lem excessivament; ens recriminem a nosaltres mateixos coses que tolerem als altres. A la historiografia i la cultura espanyola hi entra tot, banderes, signes, Govern Civil, Rei. (…)“L’historiador és un treballador social i, com a tal, ha d’anar a la recerca de la realitat; i, a la vegada, és un ciutadà (…) Jo no crec que com a historiador-ciutadà, hagi de perdre uns punts de referència, que per a mi són les classes populars [de Catalunya]” (HdC:75, 80 i 82)  (…)

En definitiva, a més de la descripció d’organitzacions, partits polítics i intel·lectuals, trobareu en aquests llibres un “judici” de la història del catalanisme. El de Termes és un judici positiu. El judici dels darrers trenta anys “no és optimista” però “tampoc desesperançat” (HdC:14). Del futur, em fa l’efecte que en aquests llibres hi trobareu més expressions de dubte que no pas d’optimisme.

El seu darrer llibre ha estat, precisament, com un retorn als seus orígens investigadors i ha estat dedicat a l’anarquisme: Història del moviment anarquista a Espanya (1870-1980). Ha estat publicat per L’Avenç.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s