Una entrevista al Diari de Girona sobre els setges

El Dominical del Diari de Girona d’avui, 11 de setembre, ha publicat l’entrevista que em van fer aquesta setmana, parlant dels setges de Girona. Alguns fragments:

Sobre l’església

Quin paper juga l’Església en la radicalització de la resistència? Fonamental, perquè presenta la guerra com la lluita entre el bé i el mal. Nosaltres som el bé, i els altres, el mal. Però no només és l’Església, el poder civil i militar els demanen fer processons i plegàries. Alhora, part de l’Església s’adapta a Josep I. A Pamplona el Bisbe fuig, però el vicari cohabita amb els francesos i ha de negociar.

Sobre Álvarez de Castro

S’ha parlat molt de la salut mental d’Alvárez de Castro; des dels seus estudis, com el percep? No és un heroi ni un boig. És un militar del segle XVIII que segueix les Ordenanzas de Carles III, que és el manual del soldat, i en les quals es diu que un comandant de plaça ha de resistir mentre tingui homes i armes. Era molt religiós, i això és important.

Per què decideix resistir fins a les últimes conseqüències? La resistència és obra d’ell, però també dels oficials professionals i de la Junta de Defensa, que agrupa personalitats de la ciutat. Cap al final del setge, els oficials demanen negociar la rendició, perquè ja no tenen tants homes per a la defensa, i s’ha fet una resistència amb honra i valor. Però des d’una concepció religiosa, com la d’Álvarez de Castro, no té sentit rendir-se al diable. És una lluita entre el bé i el mal fins a la fi dels temps. Des d’aquesta lògica no hi ha rendició possible. Pensa que els defensors deien que Sant Narcís, en el primer setge, havia fet un miracle. Quan el comandant estigui malalt, els oficials es rendiran l’endemà, amb el deure acomplert

Sobre la tasca dels historiadors

És feina de l’historiador ajudar la gent a reconèixer que el paisatge que ens envolta és fruit de la història, més enllà dels articles especialitzats.

Pots llegir tota l’entrevista aquí.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Entrevistes i col·laboracions i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s