El museu Darder (1)

Reinaugurat, després d’una profunda remodelació, el 2007, el Museu Darder de Banyoles és un esplèndid museu comarcal que ens ofereix dos espais radicalment diferents entre ells.

Per una banda, el Museu Darder ofereix un “espai d’interpretació de l’estany” que ens permet comprendre el complex funcionament de l’Estany de Banyoles i la seva zona lacustre.

P1060317.JPG

L’estany de Banyoles (foto GB)

L’estany de Banyoles, el segon més gran de Catalunya, és el nucli d’una zona càrstica -una zona on l’aigua circula sota terra i erosiona i dissol les roques del subsòl- enormement interessant. A través dels diferents àmbits d’aquesta planta, podem fer el mateix recorregut que fa l’aigua, des de les pluges de l’Alta Garrotxa, passant pel subsòl que erosiona i on crea les condicions per a l’aparició d’estanys i estanyols, fins al propi estany on, actualment, s’hi desenvolupen gran quantitat d’activitats humanes.

Tanmateix, la zona lacustre de Banyoles no es limita a l’estany principal, sinó que aquest està completat per un gran nombre d’estanyols i brolladors, alguns permanents i altres depenents del règim de pluges. A 50 metres per sobre de l’estany, al Pla de Martís i al Pla d’Usall, i també a Sant Miquel de Campmajor, hi ha un conjunts de brolladors intermitents que depenen del règim de pluges.

La platja d’Espolla el març de 2011(foto GB)

Aquests brolladors poden arribar a formar estanyols intermitents, com és el cas de la platja d’Espolla.

Àmbits dedicats a les propietats de l’aigua, els processos de sedimentació que es produeixen als estanys, i tota la biodiversitat que acumulen, completen la planta dedicada a l’estany.

Un darrer àmbit, que els que venim de les ciències humanes trobem una mica escàs, és dedicat a la interrelació entre home i estany. En tot cas, un gran mapa de Banyoles permet adonar-se  del gran conjunt de recs, molts encara existents, que atravessava Banyoles i que a partir del segle IX va permetre dessecar la zona -una activitat iniciada pels monjos benedictins.

L’altre espai és dedicat a l’antic Museu Darder, inaugurat el 1916 -essent, així, un dels més antics de Catalunya- i que aplegava el fons donat per Francesc Darder, l’infatigable veterinari, divulgador de les ciències i 1r director que fou del Zoo de Barcelona. Aquest fons és, de fet, un petit Museu d’Història Natural tal i com aquests eren entesos a finals del segle XIX i començaments del segle XX. Ho explicarem amb calma al proper post.

A la pàgina web del Museu hi trobareu àmplia informació sobre aquest equipament.

Entrades relacionades:

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a El museu Darder (1)

  1. Retroenllaç: Francesc Darder i Llimona, un veterinari i naturalista que valorem a l’ACHV « Quiro news

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s