El Gran dia de Girona, avui al 33

El 19 de setembre de 1809 l’exèrcit imperial francès va llençar un gran assalt d’infanteria contra la ciutat de Girona. Sobre aquests fets, Ramon Martí i Alsina va elaborar una pintura de dimensions colossals.

Avui dimecres, el programa de divulgació científica QuèQuiCom del canal 33 dedica la seva emissió al quadre de Ramon Martí i Alsina i als fets que representa.

Restaurar el quadre més gran de Catalunya no ha estat fàcil. “El gran dia de Girona” fa uns 12 metres de llarg per 5 i mig d’alçada. Aquest oli de Martí Alsina exalta la resistència èpica dels gironins durant els set mesos de setge napoleònic. Quèquicom visita el lloc dels fets amb l’historiador Genís Barnosell (…). Al Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat tracten el quadre com si fos un ferit i abans d’intervenir-lo el diagnostiquen amb raigs X, llums ultraviolades i altres tècniques (Blog del QuèQuiCom)

Ramon Martí i Alsina, El Gran dia de Girona, detall del poble

Serà a les 21:45 al canal 33!

Com vaig explicar en aquest mateix bloc,

El setembre de 1809 feia poc més de 4 mesos que les tropes imperials, uns 35.000 homes, havien arribat a les envistes de Girona. El 5 de maig havien iniciat el seu desplegament per envoltar la ciutat i el 6 de juny havien iniciat l’excavació de trinxeres. Una part d’aquest exèrcit, entre 14.000 i 17.000 homes, sota el comandament del general Verdier, va ser l’encarregat de bombardejar i preparar l’assalt, començant per el fort de Montjuïc, situat al nord de la ciutat. La resta, sota el comandament del general Saint-Cyr, superior al mateix temps de Verdier, havia d’impedir que la ciutat rebés reforços i netejar el seu hinterland de les nombroses partides insurgents que s’hi movien. La nit del 7 al 8 de juliol, Verdier assaltà Montjuïc però fracassà a costa de prop de 1.000 baixes. Montjuïc no caigué fins un mes més tard, quan els seus defensors ja l’havien abandonat. En el mes següent, la ciutat rebé reforços i fins i tot entre el 31 d’agost i el 2 de setembre els francesos temeren un assalt general contra les seves trinxeres, que no va arribar a produir-se.

Amo de Montjuïc, tanmateix, l’exèrcit imperial pogué bombardejar a plaer la ciutat, i a mitjans de setembre les muralles de Girona presentaven quatre bretxes importants -o sigui, llocs en què les muralles havien estat parcialment enderrocades i on les tropes enemigues podien intentar un assalt. Aquest assalt es produiria el 19 de setembre però fou constituí un nou fracàs i, en canvi, fou molt ràpidament aixecat a la categoria de mite per part, primer, dels defensors i, després, dels seus panegírics posteriors. Així, el coronel Blas de Fournas, que fou un dels oficials defensors de Girona, podrà escriure en el seu Diario del sitio de Gerona del año 1809, redactat a la primera meitat del segle XIX, que el 19 de setembre era esmentat habitualment com “el gran dia de Girona”. És aquest 19 de setembre de 1809, doncs, el que Ramon Martí Alsina va voler recordar amb el seu enorme quadre “El Gran dia de Girona”. Tanmateix, la mitificació del dia va córrer paral·lel a l’arraconament de les seves descripcions més fiables, fins al punt de desdibuixar elements claus de la jornada com és ben evident en l’obra d’Emili Grahit.

El quadre de Martí i Alsina és un quadre eminentment simbòlic que inclou tots els elements del mite dels setges(i +): la idea que Girona era indefensable, que el poble i l’exèrcit van formar una unitat indissoluble i que només el seu comportament extraordinàriament heroic va aconseguir de resistir al millor exèrcit del món en una ciutat gens preparada. Tots aquests elements, que tenim per a ben comuns són, com he dit, mítics, i no responen a la realitat.

Trobareu l’explicació completa aquí, i un seguiment del procés de restauració i trasllat a Girona aquí.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Entrevistes i col·laboracions, Televisió i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s