El Vaticà i el III Reich

Una anàlisi de les relacions de l’Alemanya de Hitler amb el Vaticà sota el pontificat de Pius XI (1922-39) revela una realitat molt més complexa del que es considera habitualment. És el que fa el llibre El Papa i el diable, de l’historiador H.Wolf i traduït al català per Pagès.

Wolf (1959) és un destacat historiador alemany de l’església, professor de la Westfälische Wilhems-Universität Münster (a la Facultat de Teologia Catòlica) i autor de treballs sobre l’església a l’imperi dels Habsburg, l’església alemanya contemporània, els llocs de memòria del cristianisme o el Vaticà i la seva política de llibres prohibits.

Com pogué el Papa, considerat “l’antagonista natural del mal”, “representant de Jesucrist, successor del príncep dels apòstols”, encarnació en definitiva del bé a la terra segons la doctrina catòlica, pactar amb el mal? Per què el Papa oferí tres vegades a la Unió Soviètica d’establir relacions diplomàtiques si, segons el Vaticà, “el bolxevisme rus representava (…) l’encarnació del mal per excel·lència, del qual l’Església i el món havien de ser protegits incondicionalment”? Perquè el Vaticà signà els Pactes de Laterà amb Mussolini el 1929 i el concordat de 1933 amb Hitler? Quin sentit tingué l’encíclica Amb preocupació ardent de Pius XI que condemnava el 1937 el nacionalcatolicisme alhora que el Vaticà refusava d’incloure Mein Kampf a la llista de llibres prohibits?

La ressenya, a L’Avenç: Genís Barnosell, “El Vaticà i el Tercer Reich”, L’Avenç, 372 (octubre 2011) pp.66-67

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en L'AVENÇ i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s