Sant Narcís

Bisbe i màrtir de Girona, mort a la mateixa Girona a començaments del segle IV mentre deia missa, Sant Narcís ha estat considerat un sant guerrer i protector de la ciutat contra les invasions franceses, la pesta i tota mena de malvestats. A partir del miracle de les moscles de 1285 contra les tropes franceses de Felip l’Ardit, la successió d’intervencions miraculoses es va reiniciar en el setge de 1653 i hauria tingut el seu clímax a la segona meitat del segle XVII i segle XVIII -moment en el qual els devots podien esperar la intervenció directa del sant en qualsevol situació que afectés Girona i els gironins. Aquesta és la llegenda del sant (més informació)

Sant Narcís (boix SXVIII).JPG

Sant Narcís

La crítica actual ha demostrat que no hi ha referències a Sant Narcís a la ciutat de Girona abans dels segles IX-X. Va ser en aquelles dates quan van arribar a la ciutat els martirologis que embolicaven en la vida de Santa Afra -una santa d’Augsburg- la intervenció d’un Narcís que l’hauria convertit i que hauria mort a Girona d’on era bisbe. Entusiasmada l’església gironina amb aquest relat, no va trigar gaire a descobrir el cos del sant i fer-lo el seu patró, desplaçant al màrtir real i autèntic de Girona, Sant Feliu, que era el que havia estat venerat principalment fins aleshores. La fama del nou sant es va veure augmentada al segle XIII, quan se li va atribuir el miracle de les mosques, i al segle XVII l’església gironina va augmentar fins a l’infinit els miracles del seu patró, tot lamentant la desidía de les generacions anteriors de gironins que no s’havien pres la molèstia de documentar els molts miracles que, afirmaven, el patró devia haver fet entre els segles XIII i XVII (més informació). És de resultes de tot això que hi ha hagut alguna suggerència sobre el fet que el patronatge principal de Girona s’hauria de retornar a Sant Feliu.

 

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s