La història dels EUA a Cronos

El programa Cronos emet una sèrie de reportatges molt interessants sobre la història dels EUA. Si en prenem el primer primer capítol com a exemple, podem fer-ne una primera valoració. Aquest capítol porta per títol “Rebels” (vegeu-ne el video a TV a la carta), i explica el període històric comprès entre les primeres arribades de colons al territori actual dels EUA, al segle XVII, fins a la independència, el 1787.

Diguem per endavant que la història dels EUA és absolutament fonamental per entendre la història contemporània de tot el món, i que, per tant, tots els esforços fets per a divulgar-la sempre seran pocs. La sèrie de què parlem és, des del punt de vista tècnic, fascinant. Aplega recursos i maneres de fer pròpies de les pel·lícules actuals d’acció i, per tant, és enormement atreient per a qualsevol públic. S’han acaba per sempre els reportatges avorrits d’història!

Diguem també que la reconstrucció històrica pel que fa a context, vestuari, armes, etc. és molt ben aconseguida. I diguem també que incorpora prou temes no pas sempre habituals en aquesta mena de reportatges i fins i tot en molts llibres d’història: un paper actiu dels indis en la història, el defalliment dels primers colons, o l’ajuda francesa a la independència.

Diguem, finalment, però, que el reportatge té també problemes importants. És molt significatiu que abundin més, entre els relators, els polítics i els militars que no pas els historiadors professionals: Newt Gingrich (doctor en història però conegut polític republicà el nom del qual sona com a possible presidenciable), Collin Powell (general dels EUA i secretari d’estat amb George Bush -refrendat pel Senat per unanimitat-; va donar suport a Obama en les presidencials) o David Petreaus (general de l’exèrcit i director de la CIA amb Obama), són alguns d’aquests relators. No sorprendrà ningú que, amb aquest planter, el reportatge soni sovint a propaganda de “l’esperit americà” -aquell que comparteixen republicans i demòcrates- que no a historiografia.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s