Europa a moltes velocitats: els resultats de la cimera de Brusel·les

Els diaris britànics ja assenyalaven ahir que el primer ministre britànic, David Cameron, bloquejaria la cimera europea perquè les seves demandes de protegir la City de tot procés d’integració fiscal europea serien rebutjades. Així ha estat. La cimera de Brusel·les d’aquesta nit ha conclòs amb un acord intergovernamental dels 17 membres de l’euro més altres sis, que deixa fora la Gran Bretanya i que no tindrà rang de tractat. Hongria també s’hi ha oposat i la república Txeca i Suècia ho consultaran als seus parlaments.

L’acord inclou reforçar les regles sobre el dèficit públic excessiu, fent-les més automàtiques, i establir una supervisió europea sobre els esborranys de pressupostos estatals, en el que s’entén que és l’inici d’una nova unió fiscal per a l’euro; prestar 200.000 milions d’euros adicionals al FMI per contribuir als rescats de l’eurozona; posar en marxa un Mecanisme Europeu de Seguretat de 500.000 milions d’euros que estarà actiu el juliol de l’any que ve i que substituirà l’actual fons de socors (FESF). Queda fora de l’acord, en canvi, la qüestió dels eurobons i que el fons de rescat pogués acudir al BCE per obtenir diners com ho poden fer els bancs.

Els dubtes són molts. En el marc dels països que han arribat a aquest acord cal plantejar-se el sentit (i l’eficàcia) que els bancs privats puguin finançar-se acudint al BCE a l’1% però que en canvi no ho puguin fer els estats, ni les empreses ni les famílies, que o bé no poden accedir al crèdit o bé hi accedeixen a interessos molt onerosos. Entre els que es queden fora, cal plantejar-se també el sentit (i les possibilitats de pervivència) d’una UE en la qual una part camina cap a una major integració econòmica i fiscal, i una altra part (i, especialment, la Gran Bretanya pel pes enorme de la City) no només es queda fora sinó que fa negoci amb els maldecaps de l’euro.

Britain blocks Lisbon treaty route to saving euro (The Guardian)

Sommet européen: accord à 17 sur la zone euro (Le Monde)

Los países del euro avanzarán por su cuenta y sin Reino Unido (El País)

La Unión Europea se deshace del Reino Unido y crea un nuevo tratado de austeridad (Público)

Sobre l’eficàcia del control del dèficit en la previsió de les crisis, es pot veure l’anàlisi que fa WSJ sobre el cas espanyol: la bona situació dels comptes públics no ha impedit els efectes catastròfics de la bombolla inmobiliària.

dèficits públics segons WSJ

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s