70 anys de Pearl Harbor

Post escrit en el 70è aniversari de l’atac japonès a Pearl Harbour, desembre de 2011

El passat 7 de desembre (el 8 si ho comptem a la manera del Japó) es van complir 70 anys de l’atac japonès a la base americana de Pearl Harbor, que va significar l’inici de les hostilitats entre els dos països en la Segona Guerra Mundial.

Arizona.jpgLa memòria d’aquesta guerra continua tenint lectures polítiques divergents i contraposades i aixeca encara prou passions, com ho mostra el fet que cap primer ministre del Japó hagi visitat mai Pearl Harbor i cap president dels EUA hagi visitat Hiroshima o Nagasaki -i el president Obama va poder comprovar com algunes al·lusions a Hiroshima aixecaven crítiques enceses de determinats sectors conservadors.

Yujin Yaguchi és un professor de la Universitat de Tokyo que ha analitzar les versions que sobre Pearl Harbor es donen als sistemes educatius americà i japonès. Així al Japó es continua insistent en les múltiples pressions que els EUA exercien sobre el país a l’alçada de 1941 que explicarien que els militars japonesos arribessin a la conclusió que calia atacar primer -encara que tot seguit es pugui dir que va ser una decisió errònia per les terribles conseqüències que va provocar. Als EUA, per la seva banda, ho mostren com una agressió sense cap raó que va mostrar la capacitat americana per al sacrifici i la defensa de la nació -Pearl Harbor seria, així, un inici dramàtic d’una guerra justa i “bona”. Més enllà dels contrastos de versions, però, Yaguchi ha sigut l’ànima d’uns tallers comuns de mestres americans i japonesos en els quals hi ha hagut ocasió de contrastar aquestes versions i adonar-se de les mancances d’unes i altres, tot comprovant el gran pes que l’estat-nació té encara en l’elaboració de la història. Relacionat amb aquest pes no és menor la qüestió de la generalitzada absència dels nadius de Hawaii en tots aquests relats històrics i la necessitat de plantejar com es va viure a l’illa la implantació de l’enorme base naval.

Aquests contrastos d’opinions són fonamentals per ajudar-nos a reflexionar sobre la nostra elaboració del relat històric i la necessitat de tenir en compte múltiples punts de vista. Per fer això cal informació adequada i, sobretot, la capacitat i la voluntat de mirar al passat no només amb els menors prejudicis possibles sinó amb el convenciment que el passat és quelcom molt complex -un país del tot estrany.

Mentre, Obama ha celebrat un any més el National Pearl Harbor Remembrance Day. En parlarem un altre dia.

Més informació:

Yujin Yaguchi, Remembering Pearl Harbor with Japanese and American Teachers, HNN

Jody Godoy, Pearl Harbor in new light, 70 years on, The Japan Times, 8/12/2011

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s