Els setges de Girona de 1808-1809: més enllà del mite

Des de gairebé el mateix moment de produir-en, en 1808-1809, fins ben entrat el segle XX els setges de Girona van ser interpretats a partir d’una narrativa mítica que obscuria més que no pas aclaria el procés històric. Autors tant diversos com José Gómez de Arteche, Ahumada, Carles Rahola o Emili Grahit, van compartir, en allò essencial, una visió dels setges patits per Girona durant la Guerra del Francès que imaginava una ciutat indefensable, un poble i una guarnició units indissolublement (personificant aquesta unió en Álvarez de Castro), i una acció heroica com a element explicatiu de la llarga resistència oferta per la ciutat. L’exèrcit napoleònic, a més, era analitzat de manera esterotipada sense tenir en compte ni les seves característiques reals  ni les condicions històriques en què actuava.

AdC.jpg

Álvarez de Castro

He analitzat amb cura aquesta visió dels setges a l’article Genís Barnosell, “Los sitios de Girona durante la Guerra de la Independencia (1808-1809): más allá del mito”, Historia Social, 71 (2011), pp.3-19.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s