Les conseqüències socials de la Gran Depressió

La Gran Depressió afectà tant els nuclis industrials del món, com els EUA o Alemanya, com la producció agrària -ja fos aquesta la del món desenvolupat o la d’Àsia i Amèrica del Sud. Els preus del te, del blat o de l’arròs s’enfonsaren arreu del món.

Així, una de les conseqüèncie socials de la Gran Depressió fou la ruina dels pagesos i conreadors que depenien del mercat (tant a Àfrica, com a Amèrica i Àsia hi havia encara molta població que podia refugiar-se a l’agricultura de subsistència) i, sobretot, del mercat d’exportació. Els plantadors del cafè del Brasil s’arruinaren, com els productors d’arròs de Birmània, la Indoxina francesa i Siam, o els productors de cacau de Ghana. En general, els països que depenien de l’exportació d’uns pocs productes primaris s’enfonsaren -com ho feren, al capdavall, també molts pagesos fortament endeutats dels països desenvolupats que conreaven productes com el blat el preu del qual igualment s’enfonsà.

L’altra gran conseqüència social de l’època fou l’atur. Les taxes d’atur arribaren al 23% a la Gran Bretanya, al 27% als EUA i al 44% a Alemanya. Com que els sistemes públics de seguretat social no existien o no arribaven al conjunt de la població (entre els països amb un major desenvolupament d’aquests sistemes de previsió, a la Gran Bretanya estava coberta vora el 60% de la població treballadora i a Alemanya el 40%), la situació dels aturats de llarga durada es féu més terrible.

grandepressio01.jpg

Una família pobra a Alabama

(més fotos)

L’abast de les conseqüències socials de la Gran Depressió féu tremolar els sistemes polítics de l’època.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s