Més sobre la crisi actual, el creixement i el dèficit

Quan la Societat de Nacions analitzava el seu entorn econòmic l’any 1932 no coneixia, per descomptat, l’abast i la durada del que s’arribaria a coneìxer com la Gran Depressió. Tampoc no sabem nosaltres avui quin acabarà essent l’abast de la crisi actual. Les previsions per a Espanya que s’han fet aquest gener de 2012 són totes negatives, però d’abasts molt diferents. La perspectiva més negativa l’ha dibuixada el FMI, que ha pronosticat una caiguda del PIB de l’1,7% per a aquest 2012 (vegeu l’informe del FMI).

De manera conseqüent amb aquesta estimació d’evolució del PIB, el FMI ja ha pronosticat també que l’estat espanyol no complirà els seus compromisos de dèficit. Efectivament, per una banda, un menor creixement o, com és el cas, un decreixement de l’economia, proporciona a l’estat menys ingressos fiscals. I, per l’altra, cal no oblidar que el compromís de dèficit -un percentatge- és una dada relativa, o sigui, una dada que posa en relació el dèficit i el PIB. Si el dèficit disminueix i el PIB es manté o augmenta, aleshores el % de dèficit disminueix. Però fins i tot disminuïnt el dèficit, pot passar que si el PIB també disminueix no s’assoleixi el nivell de dèficit en relació al PIB que es busca. Aleshores es pot entrar en un cercle viciós, segons el qual les previsions no es compleixen, es retalla més per assolir-les i, com que la demanda pública és un factor important del PIB, aquest torni a reduir-se, i així anar fent -d’aquí que sigui tant important, en el context actual, l’evolució dels mercats exteriors.

La situació, apunta el FMI, és molt delicada

“Mayores ajustes en el déficit puede llegar a ser un objetivo indeseable desde la perspectiva del crecimiento”, advierten los expertos del FMI, que instan a relativizar la argumentación predominante: “un mayor ajuste durante una recaída puede exacerbar más que aliviar las tensiones de los mercados por su impacto negativo en el crecimiento”.

Según ha advertido Olivier Blanchard, consejero económico del FMI, “es un maratón, no un sprint”. Sus previsiones apuntan a que la crisis baje en intensidad si se aplican las medidas pactadas. En línea con Blanchard, el responsable del departamento de fiscalidad, Carlo Cottarelli, ha repetido que el “ajuste presupuestario es necesario” en países como España o Italia, aunque el mercado “también se preocupa cuando no hay crecimiento” (El País, 24/1/2012, on podeu veure les molt diferents previsions de dèficit i de deute del govern espanyol i del FMI).

Mentre, el govern espanyol s’ha reafirmat en el compromís d’un dèficit per a 2012 d’un 4,4% del PIB. És important de recordar que aquest compromís forma part del programa d’estabilitat acceptat entre el Regne d’Espanya i de la UE i que té com a objectiu darrer assolir un dèficit del 2,1% del PIB per a l’any 2014. Aquests objectius es basen en una sèrie de supòsits sobre l’evolució de l’economia espanyola i de l’economia mundial, tal i com detalla aquest pla, que està a l’abast de tothom que tingui la paciència de llegir-se’l. Per a fer-nos una idea, per tant, de com hauria de ser el panorama econòmic per a fer creïbles aquests objectius de dèficit i com estem ara, es pot comparar el quadre que posava en el darrer bloc (que mostrava les diverses previsions fetes a gener de 2012) amb l’evolució del PIB que va lligada a aquests objectius de dèficit (per a no ser tant pessimista hi he afegit les previsions que el servei d’estudis del BBVA mostra a la seva pàgina web, encara que van ser realitzades a principis de novembre de 2011).

 Previsions evolució PIB espanyolPIBEspanya i PE.jpg

Esperem, és clar, que els optimistes tinguin raó.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s