Avui inaugurem a L’Escala

Avui divendres, 10 de febrer, a les 8 del vespre inaugurem l’exposició La Guerra del Francès a les comarques gironines a L’Escala, al Museu de l’Anxova i de la Sal (Av. de Francesc Macià, 1). L’exposició, organitzada pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona, es podrà visitar del 10 de febrer al 24 de juny de 2012, de dimarts a dissabte, de 10 h a 13 h. Els diumenges i festius, d’11 a 13 h.

Tota la informació sobre l’exposició aquí.

targetoLE.jpg
En l’acte d’avui, a més, la historiadora Marina Esteban i Sastre presentarà el seu llibre La Guerra del Francès (1808-1814) a l’Escala i el seu entorn (Castelló d’Empúries i Torroella de Montgrí). A l’acte hi assistiran el vicepresident de la Diputació, Xavier Soy, l’alcalde de l’Escala, Estanislau Puig, i el president del Patronat Eiximenis, Narcís Figueras, i servirà per obrir les activitats de les III Jornades del Centre d’Estudis Escalencs, que inclouran diverses conferències i visites guiades.

IIIJorCEE2.jpg

A la premsa:

El Punt Avui, 10/2/2012

La Guerra del Francès a L’Escala (10/2/2012, Xavier Castillón)

Una exposició i un llibre sobre el tema obren les Jornades del Centre d’Estudis

La historiadora Marina Esteban i Sastre presentarà avui el seu llibre La Guerra del Francès (1808-1814) a l’Escala i el seu entorn (Castelló d’Empúries i Torroella de Montgrí), al Museu de l’Anxova i de la Sal (20 h). La presentació del llibre s’ha fet coincidir amb la inauguració de l’exposició itinerant La Guerra del Francès a les comarques gironines, organitzada pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona, i tots dos actes obriran les activitats de les III Jornades del Centre d’Estudis Escalencs, que inclouran diverses conferències i visites guiades, fins al 31 de març. La presentació de l’exposició serà a càrrec del vicepresident de la Diputació, Xavier Soy; l’alcalde de l’Escala, Estanislau Puig, i el comissari de la mostra, Genís Barnosell, que hi farà una visita guiada.

Dades inèdites

Editat pel Centre d’Estudis Escalencs, amb la col·laboració de l’Ajuntament de l’Escala i la Diputació de Girona, el llibre de Marina Esteban sobre la guerra del Francès forma part de la col·lecció Monografies Locals, impulsada pel Centre d’Estudis i l’Arxiu Històric de l’Escala. Marina Esteban ha investigat als arxius municipals de Castelló, Torroella i, sobretot, l’Escala, i ha trobat dades inèdites sobre els canvis demogràfics i econòmics que va produir la guerra en aquestes poblacions. En aquella època, l’Escala es va convertir en un port de suport per a Roses, un dels municipis que patien el setge de les tropes franceses. Tot i que no hi ha constància que a l’Escala hi tinguessin lloc enfrontaments directes amb els francesos, en una de les façanes de l’antic port hi ha incrustada una bala de canó amb una inscripció de l’època.

GironaNotícies.com (8/2/2012, Redacció)

“La Guerra del Francès a les comarques gironines” a L’Escala

El proper divendres, 10 de febrer, a les 20.00 h del vespre, tindrà lloc, al Museu de l’Anxova i de la Sal, la inauguració de l’exposició «La Guerra del Francès a les comarques gironines», organitzada pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona (PFE) i comissariada per Genís Barnosell i Jordà.

L’exposició, la va promoure el PFE l’any 2010 amb l’objectiu d’incentivar els investigadors a recompondre els fets ocorreguts durant la Guerra del Francès, amb motiu de la commemoració del seu bicentenari. L’encàrrec d’organitzar la mostra va sorgir dels diferents centres d’estudis de les comarques gironines, a redós del Patronat Francesc Eiximenis, els quals han ajudat a donar sentit al projecte i, en conseqüència, a donar-hi una dimensió clarament territorial.

Per això, l’exposició ha itinerat durant tot aquest darrer any per diferents municipis de les comarques gironines (La Bisbal, Banyoles, Tossa de Mar, Begur, Girona i Hostalric), i ara fa una de les seves últimes parades a l’Escala, al Museu de l’Anxova i de la Sal. També es traslladarà a les poblacions d’Olot i Ripoll.

L’acte de presentació de l’exposició serà a càrrec del vicepresident de la Diputació de Girona i president de la Comissió de Cooperació Local, Cultural i d’Acció Social, Xavier Soy; de l’alcalde de l’Escala, Estanislau Puig, i de Genís Barnosell, comissari de l’exposició, el qual farà una visita guiada per l’exposició.

Seguidament, coincidint amb les III Jornades del Centre d’Estudis Escalencs, la historiadora Marina Estéban presentarà el seu llibre La Guerra del Francès, 1908-1814, a l’Escala i el seu entorn (Castelló d’Empúries i Torroella de Montgrí).

L’exposició

«La Guerra del Francès a les comarques gironines» es divideix en dues grans àrees temàtiques: 1) la Guerra del Francès comarca a comarca i 2) la Guerra del Francès tema a tema. Genís Barnosell ha estat el coordinador del projecte, amb el qual han col·laborat tot un conjunt d’historiadors: Pablo de la Fuente, Francesc Xavier Morales, Rosa Congost, Enric Saguer, Maties Ramisa, Joan López, Jordi Bohigas, Lluís Roura, Albert Pons, Lluís Serrano, Lluís Maria de Puig, Maria Lluïsa Faxedas i Toni Dorca.

L’exposició es compon d’imatges, de fotografies, d’obres pictòriques, d’il·lustracions, de gràfics, de documents antics…; de tot un conjunt d’elements que reforcen la idea, apuntada per Josep Fontana en el pròleg, d’”aprofundir en la mirada local per comprendre l’abast i la magnitud d’aquesta guerra”.

Llibre-catàleg. A l’exposició itinerant “La Guerra del Francès a les comarques gironines” també l’acompanya un llibre catàleg, a través del qual el Patronat Eiximenis de la Diputació de Girona fa una aportació fonamental en l’àmbit de la recerca local en oferir una anàlisi sobre com es va desenvolupar aquest conflicte bèl·lic arreu del territori, com el va viure la gent i les repercussions que va tenir, en tots els àmbits, als diferents pobles i ciutats de les comarques gironines.

L’exposició es podrà veure al Museu de l’Anxova i de la Sal de l’Escala del 10 de febrer al 24 de juny.

De dimarts a dissabte, de 10 h a 13 h, i els diumenges i festius, d’11 h a 13 h.

Diari de Girona (10/2/2012, DdG)

La Guerra del Francès a L’Escala, en un llibre

Un llibre de la historiadora Marina Esteban que es presentarà avui a les vuit al Museu de l’Anxova i la Sal repassa la influència de la Guerra del Francès (1808-1814) a l’Escala. El municipi va ser un port de suport a Roses que patia el setge de les tropes franceses. Al poble no hi hagué enfrontaments directes, però en un carrer hi ha incrustada una bala de canó amb la inscripció de l’època.

 

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Exposicions i guions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s