Girona, entre Napoleó i Franco

L’Arxiu Municipal de Girona iniciarà el 26 d’abril vinent la segona edició del cicle de conferències El govern de la ciutat, que analitzarà el poder local de la ciutat de Girona al llarg de l’època contemporània, entre la Guerra del Francès, a principis del segle XIX, i la fi del règim franquista, l’any 1975. El cicle de conferències d’aquest any es presenta com una continuació de l’edició del 2011, que englobava els períodes compresos entre laGerunda romana i la Girona borbònica. Les conferència aniran a càrrec de diversos historiadors que abordaran les qüestions plantejades des d’una perspectiva múltiple, tant de portes endins –la vida municipal– com en relació amb instàncies externes, com ara l’Estat, l’Església i els partits polítics.

El cicle s’obrirà el 26 d’abril amb la conferènciaDocuments de govern: del municipi borbònic al municipi contemporani, a càrrec de Joan Boadas, Lluís -Esteve Casellas i Anna Gironella, en representació de l’Arxiu Municipal. Genís Barnosell (UdG) oferirà, el 3 de maig, una visió de La Girona napoleònica, mentre que Mònica Bosch, de l’Institut de Recerca Històrica, continuarà el cicle, el dia 10 de maig, amb la conferència El municipi liberal.

L’historiador Lluís M. de Puig parlarà, el dia 17 de maig, sobre Revolució i restauració (1868-1874-1923), i el 24 de maig tindrà lloc la conferència La II República i la Guerra Civil, a càrrec de Joaquim Nadal. El cicle s’acabarà amb El franquisme a Girona, el 31 de maig, amb Josep Clara (UdG).

Alcaldes de cinema

Les conferències es complementaran amb la projecció, al Museu del Cinema, de dues pel·lícules que plantegen històries sobre el govern de les ciutats: Wichita, ciudad infernal (1955), de Jacques Tourneur, el 8 de maig; i El último hurra (1968), de John Ford, el 22 de maig.

(extret de: El Punt Avui, 8/4/2012 -dia 10 a l’edició en paper)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Conferències i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s