El govern de Girona durant la Guerra del Francès (3): la revolta

Xavier Morales i Jordi Bohigas han assenyalat amb encert el paper fonamental dels pobles en la revolta de Girona contra el francès a inicis de juny de 1808, i les temences de les autoritats i els seus esforços per no ésser sobrepassats pels esdeveniments, tot assenyalant que la seqüència completa dels fets d’aquells dies queda encara per establir (MORALES / BOHIGAS, 2010: 24-26). Queda clara, tanmateix, la iniciativa plebea de la resistència gironina i les fortes reticències de les autoritats. Com deixà escrit Guillermo Minali, l’enginyer militar en cap de la plaça, els que entraren a la ciutat “corriendo en tropel por las calles amenazaban insultar á las Autoridades” i calgué “que patrullasen por la ciudad oficiales con tropa acompañados de religiosos, caballeros y otros habitantes de confianza para deshacer la reunion del paisanage” i que després calgué encara “entretener el gran numero de paisanos, que se habian introducido en la ciudad y á este fin se dispuso, que se empleára en la recomposicion de los caminos que conducian á los fuertes, haciendoles entender, que esta obra era indispensable para conducir á ellos la artilleria, con esto y con otras providencias que se tomaron para la publica tranquilidad, se consiguió evitar los desordenes, hasta que pasadas las fiestas [de Pentecostés], se retiraron á sus pueblos” (MINALI, 1840: 26-27). Com seria tant habitual a l’Espanya de la primera meitat del segle XIX, la formació d’una junta va ser el mecanisme utilitzat per fer la “revolució” -en expressió de l’argenter Miquel Feu que ens oferí una descripció dels fets (BOHIGAS / MIRAMBELL / PRAT / VILA / SURIÀ, 2009)- tot intentant no perdre la iniciativa.

La Junta Superior Gubernativa de Gerona esdevenia la màxima autoritat a la ciutat i al corregiment i l’ajuntament, reunit en sessió, aixecava acta del fet que els membres de la Junta Gubernativa tenien “plenos poderes para obrar, ÿ determinar quanto consideraren mas conveniente, ÿ oportuno á la defensa de esta ciudad”. Els membres de l’ajuntament “acordaron reconocer, ÿ reconocieron á la mencionada Ylustre Junta Gubernativa creada en esta ciudad en la tarde del dia cinco del actual, por la voz general de todo el Pueblo, ÿ que en consequencia se cumplan por parte del Aiuntamiento sus ordenes, ÿ disposiciones”

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s