El govern de Girona durant la Guerra del Francès (6): un efímer ajuntament constitucional

El 10 de març de 1814 els francesos evacuaven la ciutat i el 24 hi entrava Ferran VII. Mentre, i com succeïa arreu que els francesos abandonaven el territori, es constituïen noves autoritats espanyoles d’acord amb la Constitució de 1812. Així es féu a Girona el 12 de març, quan es formava un Ajuntament nomenat a dit pel Cap Polític del Principat.

El dia 23 era el “M.I.Ayuntamiento provisional Constitucional” el que comunicava que “nuestro idolatrado Monarca el Señor Don Fernando VII. (que Dios guarde) está muy proximo á entrar en territorio de nuestra amada patria” i que “Tan feliz momento, os proporcionará el inexplicable placer de ser los primeros de disfrutar en esta Ciudad, de la amable, y respetuosa presencia de S.M. para el recobro de la qual, podeis vanagloriaros de haber cooperado en gran parte, á costa de los mas heroicos sacrificios, que os han ya grangeado á la faz del mundo, el glorioso timbre de benemeritos Españoles”. El 19 aquest Ajuntament havia proclamat la Constitució de Cadis.

El 30/7/1814 Ferran VII manava dissoldre els ajuntaments constitucionals.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s