Com fer un bon llibre d’història de ressò mundial?

Es dónen per suposades dues característiques: les qualitats de l’autor i que sigui en anglès.

Tot seguit, però, són molt recomanables altres elements. Els resumeix, de fet, Diarmaid MacCulloch en el seu llibre Historia de la cristiandad, del qual parlava en un altre post i que he ressenyat a L’Avenç del mes de maig:

L’apartat d’agraïments de l’obra mostra molt bé el context en el qual poden néixer llibres com aquest, a banda de les qualitats pròpies de l’autor: una universitat amb gran vitalitat intel·lectual, “un permiso de empleo y sueldo prolongado”, un contacte intens amb la divulgació -ell mateix ha escrit i presentat una sèrie de 6 capítols per a la BBC basada en el llibre que comentem.

Certament, un llibre com el que comentem també presenta dificultats:

Em sembla, però, que la principal mancança és l’ús molt reduït que fa de la bibliografia de llengua no anglesa, fins i tot quan analitza temes com els imperis ibèrics i la seva expansió que són fonamentals per al discurs del llibre i que compten amb àmplia producció en les llengües pròpies. En el cas de Catalunya i de la Corona d’Aragó, la presència en el llibre és francament residual malgrat que l’autor està clarament familiaritzat amb la història medieval de la Península i la varietat dels seus regnes. Potser hi ha alguna altra referència, però que jo hagi vist només cita un article sobre la Corona d’Aragó, publicat en anglès a la revista que ell co-dirigeix.

No hi deu haver altra solució, per això, però, que

la internacionalització, en anglès, de la nostra historiografia.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s