El “Pla econòmico-financer de reequilibri” de la Generalitat de Catalunya

Aquest és el títol que porta el document que detalla les noves retallades que aplicarà la Generalitat de Catalunya i que va ser aprovat en el Consell de Política Fiscal i Financera d’ahir dijous 17/5/2012. El Pla detalla un conjunt de “correccions” en matèria de despesa i d’ingressos a aplicar en els exercicis de 2012, 2013 i 2014. Declaracions des de la Generalitat ha insistit en què les mesures són revisables si la situació millora, però de moment les previsions són les que són i el supòsit del pla és que la situació no millorarà per tal de no afectar la credibilitat de tot el pla -ha dit Mas-Colell.

Prenent els tres anys en conjunt i afegint-hi 283 M € de la disposició adicional 3a que si no es cobren, com es de preveure, s’hauran de cobrir amb vendes de patrimoni, els números que presenta el Pla són els següents, referit a les ja presents al pressupost de 2012 (les dades són en milions d’euros, excepte la darrera columna, que és un % sobre la xifra de correcció total de tot el període).

CORRECCIONS DE DESPESA I D’INGRESSOS PROGRAMADES

retallades_maig2012.jpg

Salta a la vista que hi ha dos capítols sobre els quals recau la major part de l’ajust. El primer, gairebé una tercera part de tot l’ajust, es fa sobre les remuneracions i llocs de treball del sector públic -i la major part d’aquest, a partir d’una reducció lineal del 5% del sou (no hi ha notícia de mesures alternatives com ara reducció d’alts càrrecs o reducció de sou segons el salari rebut). La segona partida en importància (gairebé una quarta part) prové de la venda de patrimoni -una mesura que, en les circumstàncies actuals de preus i caiguda del mercat immobiliari, ja veurem quins resultats dóna exactament. Ambdues partides sumen el 57,08% de tota l’ajustament. Per contra, mesures que incorporin elements de progressivitat només suposen el 10,61 % de l’ajust.

Davant d’aquesta realitat, hi ha dues qüestions que semblen claus. La primera, que les coses es poden fer, una mica, d’una altra manera, per exemple, en temes de personal.

La segona que és cert que, combinada aquesta notícia amb algunes altres -per exemple, la qualificació del deute català com a “bo porqueria” (i, a més, en situació negativa)-, la situació és objectivament desoladora. La Generalitat apareix com una institució endeutada fins a les celles (fruit de la situació econòmica, les deficiències cròniques de finançament, i la mala gestió que ha fet gastar molt més del que es disposava) i, pitjor, sense recursos legislatius per fer-hi front -o sigui, que depèn gairebé del tot de les decisions de l’estat central, com ha quedat molt clar aquests dies.

Potser no és ociós recordar que els 6.714,6 M suposen una mitja anual de 2.238,2 M d’euros, o sigui, entre el 13,9% i el 20% del dèficit fiscal català anual (prenent la mitja anual del dèficit fiscal català dels anys 2006-09). Si alguna cosa ha tornat a quedar clara aquests dies, però, és que el pacte fiscal ni hi és ni se l’espera.

Si observem tots els ajustos, cal tenir en compte que una bona part d’ells venen exigits per la despesa en sanitat i educació decidida pel govern central. Agrupant-los de la millor manera possible en grans categories, la imatge general és la següent:

CORRECCIONS PROGRAMADES, TOTAL (2012)

retallades_maig201202.jpg

Personal i vendes de patrimoni conserven una bona part de la seva importància relativa (a les vendes caldria afegir-hi encara els més de 200 milions que no vindran de la DA3ª), si bé el context general ha canviat prou. Els ingressos pràcticament no es mouen (fora de 230 M que provenen del copagament sanitari) i el gruix de l’ajustament afegit recau sobre la despesa. Així, el 37% de tot l’ajustament recau en sanitat i educació (més del 17%) i en una reducció generalitzada de transferències i aportacions (gairebé el 20%) que caldrà veure en què es va concretant. La quantitat resultant, és clar, és molt més gran: 4.295M d’euros (o sigui, entre el 27% i el 38,5% del dèficit fiscal de l’any)

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s