“La siega de los doctores” a la Guerra de la Independència espanyola (1808-14)

És molt lícit, ha escrit Alberto Gil Novales, escriure sobre la Guerra de la Independència espanyola de 1808-14 a partir d’una línia interpretativa que arrenqui amb la insurrecció popular i la formació de juntes i guerrilles, i que porti fins a les Corts de Cádiz, la Constitució i el liberalisme. Aquesta és, tanmateix, la “cara amable” de la revolució. També hi hagueren els servils, enemics de la Constitució i del liberalisme que, amb el recolzament del rei i de sectors eclesiàstics es van imposar el 1814.

En l’article “La ‘siega de los doctores’ en la Guerra de la Independencia española” (dins A.Gil Novales, ed. Ciencia e independencia política, Madrid, Ediciones del Orto, 1996), Alberto Gil Novales es fixa en una altra faceta de la insurrecció:

Conocida es la violencia de que hicieron gala las masas españolas desde el comienzo de la Guerra de la Independencia (…) [encara que les interpretacions no siguin fàcils] en la actuación de los patriotas parece poderse discernir, y esto desde el primer momento, una línea anti-intelectual, anticientífica, que el país a la larga pagará muy cara.

Alguns dels assassinats de primera hora “pueden reclamar una clara filiación ilustrada”. També en les morts per sentència hi trobem gent preparada, il·lustrada.

Cuando se habla del fracaso de España en la revolución industrial se dan, con razón, muchos argumentos de orden estrictamente económico (…). Pero el silencio a que la muerte llevó a los hombres preparados contribuyó a torcer el curso de la historia española (…) Porque no se trata solamente de cuatro o cinco nombres. El daño fue infinitamente mayor, y acaso no podremos nunca calibrarlo en toda su amplitud. Matar a los afrancesados se convirtió en determinados medios patrióticos casi en un deporte, algo que no necesitaba justificación (…) Queda aquí de momento la cosa, como hipótesis de trabajo

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s