Dones i manaies

Ha saltat a Girona la polèmica sobre si els grups de manaies que desfilen per Setmana Santa haurien d’incloure dones o no. Ho ha demanat ICV en nom de la paritat. Ha dit rotundament que no el president de la Confraria de Jesús Crucificat – Manaies, segons informa el Diari de Girona, amb l’argument que la processó del Sant Enterrament és una recreació històrica:

La processó del Sant Enterrament és una recreació històrica, de manera que si en època de Jesucrist els soldats romans eren només homes, «té lògica» que es respecti la tradició. Aquest és l’argument que dóna el president de la Confraria de Jesús Crucificat-Manaies, Narcís Reixach, per explicar que les dones no puguin vestir-se de manaia, després que ICV-EUiA demanés una «reflexió» a l’equip de govern (CiU) sobre la subvenció de 54.000 euros que l’entitat rep malgrat no garantir la paritat. Reixach va lamentar que els Manaies hagin estat objecte d’una «picabaralla» política i assegura que la seva entitat no té res en contra les dones.

El problema és que la tal processó NO és una recreació històrica. Ho vaig explicar, referint-me a totes les manaies en general, en un dels primers posts d’aquest bloc, demanant, precisament, més realisme històric:

És clar que les processons de Setmana Santa no tenen com a objectiu reproduir l’època de Jesús, però potser una major atenció a aquest tema els faria no només guanyar fidelitat històrica -fet que no estaria gens malament- sinó espectacularitat i interès. El cas dels manaies de les comarques gironines sempre m’ha semblat paradigmàtic. Les faldilletes tipus Ben-Hur, les llances que utilitzen, els plomalls dels cascs, tot els allunya de les legions romanes convertint-los en formacions com de joguina. Més clar encara és l’escut. Als enormes, robustos i espectaculars escuts de fusta romans hom hi oposa uns mini-escuts brillants i primets que només servirien per enlluernar l’enemic! És clar que un vestit més realista seria més car, però no seria també més atractiu?

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s