Barraques de pedra seca

Les barraques són

construccions petites destinades a ser aixopluc temporal per als qui exerceixen oficis en el medi rural, allunyats del seu lloc d’estada habitual. Es caracteritzen per ser espais coberts i estan fetes amb material propi del lloc, que sol ser bàsicament la pedra o la fusta, a més del brancatge, la gleva i d’altres.

La tècnica tradicional solia fer servir a molts llocs del nostre país la pedra seca i la falsa volta, que

es basa a aconseguir sobrepassar la plomada de la paret tot fent sobresortir lleugerament el pedruscall en cada nova filada. Així, si construïm dues parets paral·leles, aquestes, a una certa alçada, es tocaran.

Si bé és una tècnica constructiva molt antiga, aquesta mena de barraques es van fer extraordinàriament nombroses al segle XVIII, lligades al creixement agrícola del segle, i van continuar essent usades durant molts decennis més.

A estudiar i documentar les que resten avui dempeus a la Garriga d’Empordà (Alt Empordà) va dedicat el llibre de Jenar Félix, Les barraques de pedra seca a la Garriga de l’Empordà, publicat per Brau edicions i l’Institut d’Estudis Empordanesos. El llibre també inclou les barraques de volta de canó de rajol del segle XX i un apartat dedicat a pedreres, picapedrers i forns de calç. En conjunt, documenta més de 700 barraques, la seva posició i estat de conservació.

Una feina de documentació ingent que ha de servir per valoritzar aquest patrimoni a l’Empordà

 

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s