Nazisme: recordant obvietats

El desembre de l’any passat l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya i els delegats a Andalusia, Madrid, València, Astúries, Aragó, País Basc i Galícia ja van signar un manifest criticant les comparacions que es feien a Espanya entre el nazisme i el catalanisme.

Fa just una setmana que des de l’Amical de Mauthausen vam celebrar els 50 anys de la fundació de la nostra associació. Dèiem en la nostra nota de premsa que aquest aniversari ens portava a recordar a tots aquells homes i dones que amb entusiasme i il·lusió varen fer possible la fundació de l’Amical l’any 1962, en la més dura clandestinitat.

I dèiem també que Des del Mai més! que pronunciaren el 1945, els deportats alliberats de tots els camps del Reich hitlerià havien transcorregut gairebé set dècades, i que lAmical revivia el seu jurament de lluitar per un món millor, fent memòria des del present per entendre i intervenir en el present.

El nostre nom és Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya, som l’associació que agrupa als exdeportats republicans dels camps de concentració nazis, als familiars i als amics, tant dels supervivents com dels deportats assassinats als camps. I el nostre objectiu és treballar a favor de la memòria de totes les persones que van patir deportació als camps de la mort.

Però la nostra tasca no és només honorar, recordar i reivindicar la memòria del passat, sinó que treballem per difondre la història, per defensar la llibertat de les persones i per prevenir el ressorgiment del totalitarisme en totes les seves formes.

I és per això que denunciem la banalització que alguns polítics, amb les seves paraules, fan del nazisme i de les seves conseqüències. Sovint, són persones que ostenten càrrecs o bé formen o han format part de l’escenari públic vinculats a partits polítics. L’últim episodi d’aquest tipus l’ha protagonitzat l’exalcalde d’A Coruña, Francisco Vázquez, en comparar els nens castellanoparlants educats a Catalunya amb els jueus perseguits pel règim nazi. Semblants declaracions no haurien de ser fetes pels representants d’una societat democràtica. O bé la seva ignorància històrica és molta o bé la seva frivolitat és malintencionada i resulta francament insultant i intolerable.

Les seves paraules són ofensives per partida doble, perquè menyspreen l’ideal democràtic i traeixen als milers de persones que han dipositat la seva confiança en els representants del poble i, evidentment perquè converteixen a les víctimes del nazisme en una caricatura.

Milions d’homes, dones i nens van morir assassinats per la intolerància i la predominança, en mans del nazisme. La seva utilització barroera desprestigia, encara més, un debat polític que demostra la falta didees i alternatives creïbles per afrontar les problemàtiques actuals, ja siguin d’ordre social o del dret a decidir de la ciutadania.

Exigim una rectificació pública a les seves paraules i, també, que no traeixi les bases de la convivència pacífica i respectuosa, i de la responsabilitat política que, voluntàriament, va prendre en favor de la comunitat a la qual representa.

La Junta de l’Amical de Mauthausen i altres camps i de totes les víctimes del nazisme d’Espanya i els delegats a Andalusia, Madrid, València, Astúries, Aragó, País Basc i Galícia

Des d’aleshores, l’Amical Mauthausen ha repetit les seves crítiques en tres altres ocasions, la darrera contra el reportatge de TeleMadrid:

L’Amical de Mauthausen i altres camps lamenta profundament, un cop més, l’ús gratuït, irresponsable i malintencionat dels majors crims que ha patit la humanitat com a arma per combatre aquells moviments o postures ideològiques que no convencen a alguns.

En democràcia, cal saber discrepar amb arguments i són les subtileses i els matisos (el que, en el reportatge, anomenen “perversió del llenguatge”), el que, precisament, caracteritza una societat madura democràticament. El nazisme ha de ser el límit que indica la barrera que no hem de creuar, però no el recurs fàcil per fer callar als qui discrepen.

Davant l’ús generalitzat d’aquest terme per part de diferents polítics, personalitats públiques, etc., només ens queda lamentar que el diàleg passi a convertir-se en un espectacle ridícul, que el terme nazi perdi tota la seva potència com a alarma i ja no tingui cap mena de sentit.

Responsabilitat, dignitat i democràcia, el millor homenatge a les víctimes del nazisme.

També ho ha fet en aquesta ocasió entitats jueves de Catalunya, segons va informar la premsa:

Les comunitats i entitats jueves de Catalunya han emès un comunicat conjunt en el qual denuncien “l’ús absolutament irresponsable i partidista” que fan “determinats mitjans de comunicació així com alguns polítics i líders d’opinió” dels termes “nazi” i “nazisme’”, la qual cosa també suposa una “banalització” de l’holocaust.

Ja es veu que uns i altres n’hauran de fer moltes d’altres, d’aquestes crítiques, perquè no sembla que titllar el catalanisme de nazi tingui aturador. I és que els que s’han acostumat a titllar el catalanisme de nazi, el que va ser el règim nazi de veritat (o l’estalinista amb el qual jugava també TeleMadrid) se’ls en refot. Usen aquestes comparacions com a part d’una estratègia d’estigmatització i arraconament d’idees que no comparteixen, no pas amb la finalitat de fer cap comparació amb el mínim rigor històric.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s