Els orígens del franquisme

Ara que s’ha tornat a parlar dels primers temps del franquisme i que a les xarxes socials ha saltat també el tema de l’afusellament del president Companys, és bo de recordar el que van plantejar de fer els sublevats que aviat tindrien Franco al capdavant. Carme Molinero i Pere Ysàs han parlat d’un projecte destructiu i d’un projecte constructiu.

Pel que fa al primer, al projecte destructiu,

contràriament a allò que la propaganda franquista no va deixar mai de repetir, els objectius dels sublevats no eren avançar-se a una conspiració comunista que estava a punt de convertir Espanya en una república soviètica; tampoc no es s tractava de frenar l’avanç d’un incontenible moviment revolucionari, ni de restaurar el deteriorat ordre públic, ni només de deposar el govern sorgit de les eleccions del mes de febrer; l’objectiu dels sediciosos era enderrocar la República, el règim democràtic, que als ulls dels sectors més reaccionaris de la societat espanyola havia obert les portes a l’amenaça revolucionària mitjançant to un seguit de trencaments: de la unitat “nacional”, per l’acceptació de les autonomies regionals que portaven al separatisme; de la unitat religiosa, per la separació de l’Església i l’Estat i pel desenvolupament d’una legislació laica; de l’ordre social, per l’atac a la gran propietat agrària i per l’acceptació de moviments obrers i camperols que, ultra reivindicar unes millors condicions de vida, qüestionaven radicalment l’ordre burgès. No es volia tampoc tornar a la situació anterior a l’abril de 1931. Per a alguns, la República havia portat al paroxisme la decadència secular espanyola iniciada al segle XVIII, i per tant, calia retornar a la grandesa de l’Espanya dels Reis catòlics i dels primers Àustria; aquesta era la visió del mateix Franco.

Per a portar a terme aquest projecte destructiu, es plantejaren des del primer moment l’ús d’una extrema violència, com afirmava en els primers papers dels sublevats:

hay que sembrar el terror, hay que dejar sensación de dominio eliminando sin escrúpulos ni vacilación a todos los que no piensen como nosotros

serán pasados por las armas, en el trámite de juicio sumarísimo (..) cuantos se opongan al triunfo del expresado Movimiento salvador de España, fueren los que fueren los medios empleados para tan perverso fin.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Els orígens del franquisme

  1. Retroenllaç: Lluís Companys (1882-1940): breu assaig de biografia i de memòria històrica | Història! Bloc de Genís Barnosell

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s