Regiment de Sant Narcís – Girona (Guerra de Successió)

L’Associació Cultural Gironina de Reconstrucció Històrica – Miquelets de Girona, presentarà el proper 27 de Juliol el Regiment de Sant Narcís de la Guerra de Successió i commemorarà el tricentenari de la seva creació.

L’acte consistirà en la benedicció de la bandera de Sant Narcís a la Basílica de Sant Feliu de Girona, a les 10 del matí, i la presentació del regiment, així com la jura de bandera tal i com marca el cerimonial del segle XVIII a la Plaça del Vi, a les 11.

Posteriorment hi haurà una desfilada per el Barri Vell de Girona.

P1020396 (2).JPG

P1020059.JPG

(fotos ACGRH)

Alguns detalls més sobre l’acte i sobre la història del regiment, proporcionats per la mateixa ACGRH:

L’Associació Cultural Gironina de Reconstrucció Històrica – Miquelets de Girona, presentarà aquest dissabte a les 11 del matí a la Plaça del Vi de Girona. L’acte, que compta amb el suport de l’Ajuntament de Girona, reviurà el cerimonial, tal i com es va fer el 28 de Juliol de 1713, quan es va crear el regiment de Sant Narcís, austriacista, que lluità al setge de Barcelona durant la Guerra de Successió. Els membres d’aquest regiment, decidiren restar a Catalunya lluitant amb els catalans, un cop les tropes austriacistes extrangeres, marxaren de Catalunya, un cop signat el tractat d’Utrech.
El regiment, format per tropa majoritàriament alemanya i oficalitat catalana, provenia del regiment Kaulbars, d’orígen alemany, i que va ser guarnició austriacista de la ciutat de Girona el 1705-1706, record pel qual duien el patró de Girona al seu estandart.
Cal tenir en compte també la presència de militars alemanys a Girona té orígen a finals del segle XVII. Avui en dia, en tenim en l’arquitectura de la ciutat la caserna dels alemanys situada dins dels Jardins del mateix nom en un dels indrets més bells del Barri Vell de Girona.
A l’acte participaran una setantena de recreadors històrics de les associacions: Miquelets de Girona, Miquelets de Catalunya, Coronela de Barcelona i Moià 1714, esdevenint la concentració més nombrosa de recreadors històrics catalans celebrada fins ara.
El cerimonial, fidel al del segle XVIII consistirà en el muntatge sobre el màstil de la bandera ja beneïda prèviament a la capella de Sant Narcís de la Basílica de Sant Feliu, Autoritats, historiadors i recreadors muntaran i clavaran els claus per fixar la bandera al màstil.
Posteriorment, els membres del regiment de Sant Narcís juraran la bandera amb el nom real d’un dels membres del regiment de Sant Narcís, seguint la metodologia de l’època, actualment nomès emprada per la Guardia Vaticana. En aquest sentit, s’ha realitzat una tasca de recerca a l’arxiu de la Corona d’Aragó i del registre d’entrades de soldats de l’Hospital de la Santa Creu de Barcelona i s’han extret un centenar de noms, tant d’oficialitat com de tropa, del regiment. En properes dates, és previst publicar-ne un article, combinant la recreació històrica, amb la recerca i la divulgació.
Finalment, a les 12 del migidia, es farà una desfilada per el Barri Vell, que arribarà fins l’escalinata de la Catedral de Girona on s’hi farà una sessió fotogràfica en un dels escenaris ja existents a l’època i més representatius del barroc català.
L’Associació Miquelets de Girona, preten amb aquests actes, reviure un dels episodis històrics més desconeguts de la ciutat de Girona, el de la Guerra de Successió on durant el 1710 i 1712, la ciutat va patir dos setges, un del bàndol borbònic i l’altre de l’austriacista.
El regiment de Sant Narcís,que  ja ha participat ja en actes de reconstrucció a Barcelona i Almansa, de la presentació de Victus a Girona, així com en el rodatge d’audiovisuals per el centre d’interpretació de la Guerra de Successió del Born, també participarà del rodatge del film Barcelona 1714.
Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s