Tony Judt, els malestars del present

Tony Judt, historiador, mort prematurament el 2010 a l’edat de 62 anys a causa d’una variant de l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) es va fer conegut pels seus escrits a la New York Review of Books i per les seves anàlisis d’actualitat (fetes des de la perspectiva històrica). La Magrana ha traduït les seves dues darreres obres: El món no se’n surt i El refugi de la memòria.

Són dos llibres en els quals, des de perspectives diverses, analitza la realitat que l’envolta, tot criticant-la i proposant canvis. Judt, per exemple, hi critica el neoliberalisme, els seus supòsits i les conseqüències socials i econòmiques de la seva aplicació.

“Hem estat contemplant un transvassament persistent de responsabilitat pública al sector privat sense cap avantatge col·lectiu perceptible” (El món no se’n surt, p.97). La privatització a baix cost alhora que el manteniment de la vigilància pública (i en darrer terme, del rescat públic) “ha estat la pitjor mena d”economia mixta’: l’empresa finançada indefinidament per fons públics” (p.99). L’enterrament de milers de milions en el rescat d’uns bancs teòricament “massa grans per caure” és l’exemple explícit que tots tenim dia rera dia davant dels nostres ulls mentre es retallen serveis socials. Cal ser historiador per adonar-se que pràctiques com la subcontractació a companyies privades de tasques que feia l’estat, interpretades sistemàticament com a millores de l’eficiència, no són potser sinó retorns a les condicions històriques de segles anteriors d’estats febles, ingressos públics escassos i beneficis privats (sí, està parlant del segle XVIII) (p.102-103)

En parlava àmpliament a la meva ressenya a L’Avenç: Genís Barnosell, “Els malestars del present”, L’Avenç, n.375, gener 2012, pp.52-554

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en L'AVENÇ i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s