Rics i pobres al món: en els orígens de la “gran divergència”

Que al món hi ha rics i pobres és una dada que no necessita demostració. Tanmateix, interpretar aquestes desigualtats a nivell local i explicar-ne adequadament els orígens ja és una qüestió més complexa. Així, són moltes les teories que s’han elaborat: des de perspectives marxistes que posen l’èmfasi en el colonialisme i l’explotació a teories culturalistes com la del reconegut historiador David S. Landes a altres que donen importància a les institucions.

Jeffrey G. Williamson és un destacat historiador que ha dedicat la seva vida acadèmica a explicar aquesta “gran divergència” -la gran distància en termes de creixement econòmic i de renda per càpita entre països que ha caracteritzat l’època contemporània. Des d’una perspectiva neoclàssica ha donat importància al funcionament dels mercats mundials i al comerç, concloent que

[al segle XIX i inicis del XX] el comerç va beneficiar tothom però els avantatges comparatius de Ricardo van repartir els seus beneficis de manera desigual. I també ho va fer l’estructura social a més de la diferent volatilitat dels preus. El resultat no va ser el millor dels món possibles sinó taxes de creixement diverses i, per tant, la consolidació i creixement de la “gran divergència”. Des d’altres perspectives teòriques hom li pot retreure a l’autor de tenir poc en compte factors que poden ser importants, però la seva aportació mostra, al mateix temps, formes d’actuació dels mercats prou allunyades dels mecanismes ideals (o idealitzats). Com ha escrit James Robinson, és una aportació “impossible d’ignorar”

El llibre de Williamson és Comercio y pobreza, l’ha publicat l’editorial Crítica i en vaig fer la ressenya a L’Avenç: “Pobres i rics al món: explicant la ‘gran divergència'”, L’Avenç, 382 (setembre de 2012), pp.64-67

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en L'AVENÇ i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s