La crisi en perspectiva històrica

Fa un temps, un llibre que portava per títol The Historic Turn in the Human Sciences (Terence J. Mc Donald, editor, The Historic Turn in the Human Sciences, Ann Arbor MI, The University of Michigan Press, 1996) insistia en el fet que, després d’anys de fer anàlisi ahistòrica, les ciències socials i humanes estaven retornant a l’aproximació històrica. Una molt bona mostra d’aquest “retorn” de la història com a eina analítica, aplicat en aquest cas a l’economia, el constitueix el llibre Esta vez es distinto: ocho siglos de necedad financiera, obra de Carmen M.Reinhart i Kenneth S.Rogoff, professora a la University of Mariland la primera i a Harvard el segon (Carmen M. Reinhart / Kenneth S. Rogoff, Esta vez es distinto: ocho siglos de necedad financiera, Madrid, Fondo de Cultura Económica, 2012). El missatge principal del llibre, efectivament, és que en l’anàlisi de les crisis financeres (que són les que s’estudien, no pas, per tant, totes les crisis), “hemos estado aquí antes” (p.11). Per molt distinta de qualsevol altra que pugui semblar la crisi actual, es posa l’èmfasi, ben al contrari, en el fet que les similituds amb experiències passades són molt grans i que, per tant, l’anàlisi històrica proporciona “señales de alerta, señales que los responsables de la política econòmica pueden considerar al momento de evaluar los riesgos” (p.313).

La “lección de la historia” “es que si bien las instituciones y las políticas económicas siguen perfeccionándose, siempre existirá la tentación de sobrepasar los límites” (p.312-313), de manera que conèixer com s’han sobrepassat aquests límits en el passat podria ser una molt bona ajuda per al present. Especialment, “alcanzar un equilibrio entre el riesgo y las oportunidades de deuda será siempre un gran reto, algo que jamás deberían olvidar los responsables de la política económica, los inversionistas y el ciudadano común” (p.11)

Vaig fer una àmplia ressenya d’aquest llibre a L’Avenç: Genís Barnosell, “La crisi en perspectiva històrica”, L’Avenç, 386 (gener 2013), pp.46-50, on tinc en compte, a més, dos altres llibres:

– Paul Krugman, ¡Acabad ya con esta crisis!, Barcelona, Crítica, 2012

– Xavier Sala i Martín, Doncs jo ho veig així. Sobre la crisi econòmica i més…, Rosa dels Vents, Barcelona, 2010

 Cal tenir en compte que algunes de les afirmacions de Reinhart i Rogoff han donat lloc a una tensa polèmica sobre les dades utilitzades pels dos autors i la seva validesa per justificar les polítiques d’austeritat: podeu llegir un article de Krugman, la rèplica i un altre text.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en L'AVENÇ i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s