Joseph E. Stiglitz: Contra la desigualtat

La crisi actual se sol analitzar com una crisi bancària associada a una bombolla especulativa prèvia i amb posteriors dificultats de l’estat a causa de l’excessiu endeutament. Joseph E. Stiglitz, premi nobel d’economia el 2001 i actualment catedràtic a la Columbia University (NY) aporta, situant-se en la tradició keynesiana, una altra i fonamental perspectiva d’anàlisi per als Estats Units, si bé moltes de les seves característiques són també aplicables a altres casos: la d’una crisi de demanda causada per la creixent desigualtat, que hauria acabat en una bombolla immobiliària a causa dels intents de reactivar l’economia per la via de la desregulació i el crèdit barat. Ho fa a The price of inequality (traduït al castellà per Taurus: Joseph E. Stiglitz, El precio de la desigualdad, Madrid, Taurus, 2012), fruit de la consulta d’una àmplia bibliografia i de prou aportacions pròpies.

Stiglitz no creu que les explicacions o justificacions habituals de la desigualtat funcionin per explicar el present. Algunes d’aquestes explicacions es fonamenten en la teoria que explica les diferents remuneracions dels individus segons la seva productivitat marginal, essent més o menys recompensats, així, pels mercats. Potser la variant més coneguda d’aquesta explicació almenys entre els historiadors (no comentada per l’autor) sigui la de Simon Kuznets, segons el qual l’evolució de la desigualtat durant la revolució industrial tingué forma d’U invertida, augmentant quan les transformacions tecnològiques només afectaven una part de l’economia i disminuïnt a mesura que es generalitzaven. Per això, hom pot llegir avui que estem de fet davant d’una nova revolució industrial i que, per tant, és normal que la desigualtat augmenti. Altres explicacions argumenten que la desigualtat és un incentiu per al treball, l’estalvi i la inversió i que fa l’economia més eficient. Ben al contrari, argumenta Stiglitz, la desigualtat actual no és fruit del lliure joc dels mercats, no reflexa diferents productivitats i, lluny de beneficiar el conjunt de l’economia, la perjudica. The price of inequality esdevé ben explícitament tant una detinguda anàlisi crítica de la realitat com un programa per aconseguir un “món millor”.

Podeu llegir la ressenya completa: Genís Barnosell, “Contra la desigualtat”, L’Avenç, 387, febrer 2013, p.56-59

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en L'AVENÇ i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s