Els indians

El món indià està de moda a Catalunya. Així, fins a 12 municipis (Cadaqués, Begur, Palafrugell, Calonge, Sant Feliu de Guíxols, Lloret de Mar, Blanes, Arenys de Mar, Districte de Sant Andreu (Barcelona), Sant Pere de Ribes, Vilanova i la Geltrú i Torredembarra) han considerat prou destacada la seva herència indiana que s’han agrupat en la Xarxa de Municipis Indians, amb la finalitat “d’investigar, identificar i difondre el patrimoni material i immaterial dels indians a Catalunya”, i han organitzat rutes i fires.

La liberalització del comerç amb Amèrica a la segona meitat del segle XVIII va permetre als comerciants catalans d’establir relacions directes amb Amèrica, fet que les va beneficiar enormement, amb repercussions a tot Catalunya però sobretot a Barcelona, que va ser la ciutat que més directament es va beneficiar d’aquest impuls. La desintegració de l’imperial espanyol entre 1810 i 1825 i les a vegades complicades relacions polítiques amb els nous estats (el 1820, per exemple, un decret prohibia la importació de grans i llegums estrangers a Espanya, i en 1827-29 Mèxic desenvoluparia una política anti-espanyola) van posar en dificultat aquestes relacions però no les va aturar. Al contrari, després d’una reconfiguració que es va produir molt de pressa, els contactes amb Amèrica van esdevenir una de les claus de l’economia catalana del XIX. Els capitals financer i humà dels indians van ser fonamentals tant en els negocis d’importació i exportació, naviliers, banquers o asseguradors, com en la indústria cotonera o la construcció del ferrocarril, com en el sector immobiliari -i d’aquí el bon nombre de “cases d’indians” que avui trobem a molts municipis de Catalunya.

Sobre aquest tema es pot consultar

  • Martín Rodrigo, ed., Les bases colonials de Barcelona, 1765-1968, Barcelona, Ajuntament de Barcelona, 2012, MUHBA Documents 5 (la meva ressenya: Genís Barnosell, “Barcelona i els imperis espanyols”, L’Avenç, 392, juliol-agost 2013, p.56-57).
  • Mireia Olivé i Tate Cabré, Guia de rutes indianes de Catalunya, Cossetània edicions, 2011
  • Xarxa de Municipis indians (inclou diverses “Rutes dels indians”

Segons les notícies que he pogut reunir, se celebre fires d’indians (per a més detalls, vegeu la meva Agenda):

  • al maig: Arenys de Mar
  • al juny: Cadaqués i Lloret de Mar
  • al setembre: Begur i Torredembarra
Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en L'AVENÇ i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s