El “procés” català i les vies cap a la independència

L’actualitat política catalana és totalment diferent d’aquells blogs o twitters que només són actius en període d’eleccions. Ben al contrari, Catalunya bull d’iniciatives polítiques a favor i en contra del procés sobiranista. Des del Procés Constituent de Forcades i Oliveres a la campanya pel No d’alguns alcaldes del PSC, des de l’inici d’una campanya sobiranista conjunta de CiU, ERC i la CUP a les promeses de boicot del PP i C’s passant per l’aparició d’entitats independentistes que parlen castellà, la situació actual no deixa indiferent a ningú, com van mostrar les darreres eleccions (amb un rècord de participació del 67,76%), mentre les enquesten mostren que una àmplia majoria de catalans volen una consulta sobre el futur del país. Així, segons la d’El Periódico del 8-10/6/2013 entre el 69,6 i el 75% (segons com es formula la pregunta) dels catalans voldrien una consulta -el 47,4 encara que el govern espanyol no l’autoritzés- i el 57,5% voldrien la independència pel 36% que no, amb un 6,3% de ns/nc.

El món editorial no és aliè a aquest clima i en els darrers temps s’han multiplicat els llibres que d’una manera o altra tracten el tema.

Amb la finalitat de donar-ne compte d’uns quants ressenyo a L’Avenç llibres de Martí Anglada, Gregorio Moran, Ramon de España, Vicent Partal, Ferran Casas i Joan Rusiñol, i Jordi Borja, a més de referències a textos d’altres autors: J. de Esteban, F.Rubio Llorente, J.Barbeta, un estudi de l’Instituto de Estudios de la Democracia de la Universidad CEU San Pablo, sense oblidar-nos de la proposta granadina del PSOE:

Genís Barnosell, “El ‘procés’ català”, L’Avenç, 393, setembre de 2013, p.62-67.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en L'AVENÇ i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s