Esperanza Aguirre: els historiadors catalans, culpables

Ahir la Sra. Esperanza Aguirre va fer una conferència a Barcelona i, una vegada més, va assenyalar uns culpables molt clars de la “deriva sobiranista” de Catalunya: els historiadors (i sobretot els professors d’història!!!!!) que manipulen la història i no parlen dels vincles que uneixen Catalunya amb el conjunt espanyol almenys des de l’època romana. El País, no per casualitat, ho va ressenyat amb detall:

Aguirre ha justificado ese desapego a varias razones. De entrada, ha apuntado al “adoctrinamiento” de los alumnos catalanes en los últimos 35 años bajo el canon “exclusivamente nacionalista”, que ha interpretado la historia bajo estos parámetros: “Castilla, España y los pérfidos castellanos sojuzgan sin cesar a los heroicos catalanes”. Según su criterio, esa versión ha omitido de forma liberada los vínculos existentes en la península desde la época de la Tarragona romana; que muchos nobles de la Corona de Aragón eran catalanes; que la Guerra de Sucesión fue una protoguerra mundial que se presenta como una invasión de España sobre Cataluña y que olvida que los catalanes lucharon junto al resto de españoles en la Guerra de la Independencia. “Se olvida a Agustina de Aragón, que era de Barcelona, o al tamborilero del Bruc. “Me atrevo a aventurar eso”, ha señalado, acusando al nacionalismo catalán de tergiversar la historia y de ocultar los lazos entre Cataluña y el resto de España. “Da testimonio el Simposio: España contra Cataluña. Es tremendo el programa. Se pretende cultivar algo que justifique la ruptura y la secesión”, ha dicho. “Estamos en un precipicio a punto de desempeñarnos”, ha remachado.

Dintre d’una tendència (de la qual no és l’única representant) que tendeix a desprestigiar sistemàticament la historiografia catalana, Aguirre encoloma les culpes als professors d’història, per després referir-se a un tema totalment diferent com és famós simposi Espanya contra Catalunya. Del prestigi de la historiografia catalana no cal dir-ne res, perquè ja ho diuen les múltiples publicacions en llibres i revistes, espanyoles i mundials. Sobre el paper de la història en l’ensenyament (a banda de donar-nos una influència social que ja ens agradaria tenir) en vaig parlar aquí.  Sobre el simposi famós, jo esperaré a parlar-ne a que s’hagi celebrat.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s