Déu i la llibertat: els republicans i la religió, 1808-47

A la dècada de 1830 i, sobretot, a inicis de la de 1840 van aparèixer a Catalunya i al conjunt de l’estat espanyol grups republicans. Aquests grups denunciaven el liberalisme dominant tot considerant-lo massa elitista i propugnaven una república que havia de garantir drets polítics per a tots (els homes) i un sufragi universal (masculí) o gairebé.

Menys coneguda és la vessant religiosa d’aquests grups, que era molt important. Aleshores, tot aquest republicanisme, i també el liberalisme radical, no defensava l’anticlericalisme que es faria famós més endavant, sinó que associava la divinitat als seus projectes de llibertat. De tot això parlo a l’article que acaba de publicar la International Review of Social History: Genís Barnosell, “God and Freedom: Radical Liberalism, Republicanism, and Religion in Spain, 1808–1847”, IRSH, 57/1, pp.37-59 (2012).

L’article analitza la vessant religiosa del republicanisme espanyol de les dècades de 1830 i 1840. A partir del cas de Catalunya,  conclou que el liberalisme radical va elaborar una síntesi de llibertat i religió que es presentava com una alternativa a la religiositat tradicional. A més, tot reelaborant vells mites molt populars durant la Guerra de la Independència de 1808-1814, una part del liberalisme i del republicanisme presentava el seu projecte polític en termes mil·lenaristes. Aquest mil·lenarisme es devia a la radicalitat amb què interpretava l’enfrontament amb els seus contrincants polítics, un del quals era l’església oficial -d’aquí que la religiositat i el mil·lenarisme que exhibia una part del republicanisme implicava també un potent anticlericalisme. Tanmateix, en el context polític i cultural d’Espanya, aquestes propostes no eren vistes pels seus seguidors com una negació de la divinitat sinó com la seva expressió més veritable. Des del seu punt de vista, Déu existia i en un dia no gaire llunyà afavoriria l’arribada a Espanya d’una república federal, únic sistema de govern capaç de garantir drets per a tothom, millorar el nivell de vida de la majoria i acabar amb la corrupció.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bibliografia i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Déu i la llibertat: els republicans i la religió, 1808-47

  1. Albert Serramontmany ha dit:

    Això és de fet molt interessant. Ara estic escrivint sobre ascens social en la pagesia propietària i m’he trobat amb un individu que es deia Tomàs Espargueras, que era propietari de 8 masos al municipi de Santa Pau i vivia de les seves rendes. Mor durant la Guerra Carlina (o com en deien alguns a l’època la guerra intestina), l’any 38, i aleshores estava vivint a Olot. A casa hi tenia el quadre d’Isabel Segona i el de Maria Cristina, penjats al costat de la porta del seu dormitori, i a més sé que era membre de la Milícia Nacional (sospito que per la branca muntada), però la cosa és que al costat de tot això s’hi troba una decoració profundament carregada d’art religiòs: sant-crists, rosaris, relicaris, sants, aiguabeneiteres…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s