La destrucció dels budes de la Vall de Bamiyan

La Vall de Bamiyan, a l’Afganistan, és un paratge declarat patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, que havia estat un punt central de la Ruta de la Seda. Segons aquesta organització,

The cultural landscape and archaeological remains of the Bamiyan Valley represent the artistic and religious developments which from the 1st to the 13th centuries characterized ancient Bakhtria, integrating various cultural influences into the Gandhara school of Buddhist art. The area contains numerous Buddhist monastic ensembles and sanctuaries, as well as fortified edifices from the Islamic period.

Este sitio es un exponente de las creaciones artísticas y religiosas características de la antigua Bactriana entre el siglo I y el XIII, en las que confluyeron distintas influencias culturales que desembocaron en la afirmación de la escuela de arte búdico del Gandhara. El sitio comprende varios conjuntos monásticos y santuarios budistas, así como edificios fortificados de la época islámica.

La vall allotjava, entre els seus elements més destacats, dos enormes budes de 55 i 38 metres respectivament, excavats a la roca i que formaven part d’un conjunt de capelles, santuaris i monestirs budistes construïts entre els segles III i Vè d.C. Els dos budes van ser destruïts, com és ben sabut, pels talibans l’any 2001, i dos anys després la UNESCO va incloure tot el paratge en la seva llista de patrimoni cultural en perill.

budes

Malgrat múltiples peticions internacionals de “clemència” provinents de països ben diversos, inclosos d’altres de musulmans, que incloïen propostes de trasllat dels budes, la destrucció va ser portada a terme en el que va ser un exemple de manual d’intolerància religiosa. Els dos budes van ser destruïts en el marc d’una campanya generalitzada a tot l’Afganistan quan aquest país era controlat pels talibans, que buscava destruir tota representació humana, pictòrica o escultòrica, per ser contrària, suposadament, a l’Islam. Les estàtues serien, així, “ídols” que “insultaven” l’Islam.

Anuncis

Quant a gbarnosell

Historiador; professor d'institut, col·laborador de l'Institut de Recerca Històrica de la Universitat de Girona i de L'Avenç
Aquesta entrada s'ha publicat en Bloc i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s